Eggnog je vrsta kremastog likera koji se pije za novogodišnje i božićne praznike. Posebno je popularan u Americi i Kanadi. Božićni liker od jaja može da se pravi i bez alkohola što ga čini i odličnom božićnom poslasticom za celu porodicu.
Ukusan i kremast, ovaj liker se pije hladan, ali je i jako ukusan kao topli napitak.
SASTOJCI:
5 žumanaca
100g šećera
7ml arome vanile
500ml mleka
cimet
karanfilić
200ml slatke pavlake
muskatni oraščić
rum, viski, burbon
PRIPREMA:
Odvojite 5 žumanaca, i umutite penasto sa šećerom. Dodajte 7ml arome vanile.
Pola litre mleka ulijte u šerpu sa debljim dnom. Dodajte malo cimeta, i karanfilića. Uključite ringlu na srednju vatru. Kada se mleko ugreje temperirajte jaja tako što ćete deo toplog mleka uliti u njih. A zatim sve zajedno vratite u šerpu. Smesa ne bi trebalo da proključa, samo da se zagreje dovoljno da lepo obloži varjaču. Sklonite sa vatre i umešajte 200ml slatke pavlake. Ohladite u frižideru. Po želji dodajte rum, burbon ili viski. Ja uvek biram rum. Na kraju narendajte muskatni oraščić.
Izvor: fatmamablog.com