The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Niste baš ljubitelj boranije? Vreme je da je zavolite!

Beli luk (puuuuuuuuuuno belog luka jer boranija voooooooli beli luk) i ljuta tucana paprika čine da obična boranija postane super ukusan i zdrav obrok. Brzo se sprema, jer je olovka gotova za nekih 10-15 minuta kuvanja, taman dok vi iseckate beli luk. Možda je tajna u njenoj pikantnosti to što se beli luk i tucana paprika prvo malo proprže, onako samo malo da omekšaju, pa se sve lepo upije u boraniju u toplini šerpe. 

Možete je servirati kao toplu ili hladnu salatu, a i sjajno se drži u frižideru danima. 

Sastojci:

za 4 osobe, salata za 4-6 osoba

700g zelene boranije tipa olovke

3 kašike maslinovog ulja

2 pune kašike sitno seckanog belog luka (oko 7 krupnijih čenova)

1 kašičica ljute tucane paprike (po ukusu)

1 ravnija kašićica soli

1 kašika belog vinskog sirćeta

Priprema:

Očistite boraniju (isecite joj brkove), operite je i isecite svaku na 2-3 dela. Stavite u veći lonac vodu da proključa i ubacite boraniju. Kuvajte dok boranija ne omekša ali da i dalje ima sasvim malo hrskavosti u sebi, nekih 10-15 minuta. Olovka se brzo kuva i ako je prekuvate raspašće se u salati. Dok se boranija kuva iseckajte beli luk. Ocedite boraniju.

U šerpi u kojoj se kuvala sipajte maslinovo ulje i sasvim kratko propržite beli luk, onako samo da zamiriše. Sklonite šerpu sa vatre i umešajte i propržite ljutu tucanu papriku par sekundi. Ubacite boraniju, posolite i dodajte sirće. Promešajte i vratite na ringlu još koji sekund dok je lagano prevrćete i mešate.

Poklopite i ostavite da se ukusi prožmu nekih 15-ak minuta. 

Servirajte ovako propremljenu borniju kao prilog ili salatu u hladnom ili toplom izdanju.

PS. Nije greška u količini belog luka, 2 pune kašike sitno seckanog. Bez belog luka salata je bljutava i dosadna.

Prijatno!

 

 

 

 

Izvor: http://foodforthought-jelena.blogspot.com

Komentari: