RECEPT ZA BORANIJU SA JUNETINOM
RECEPT ZA BORANIJU SA JUNETINOM

BORANIJA SA JUNETINOM IZ EKSPRES LONCA

Kada poželite da spremite nešto jednostavno, brzo i ukusno, a da može i da se podgreje sutradan, onda je upravo boranija sa junetinom na repertoaru.

Kada se kuva u ekspres loncu bude veoma brzo gotova, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

komad junetine

žuta boranija

crni luk

soli po ukusu

malo masti ili ulja

malo brašna

2-3 čena belog luka

1-2 kašičice crvene mlevene paprike

Količine mesa i boranije su po potrebi. Obično je za četvoro dovoljno 200-250g junetine i 4-5 šolja boranije. Ipak, kako junetini treba više vremena da se skuva nego samoj boraniji, postupak je bio nešto malo drugačiji nego kada se kuva boraniju sa mlekom. Dakle, postupak pripreme sledi u nastavku.

Priprema:

Sitno naseckati crni luk, a junetinu iseći na kockice. Sve zajedno staviti u ekspres lonac da se udinsta na malo masti ili ulja. Koliko dugo? Pa, recimo nekih 10 min, tek toliko da se meso prodinsta i promeni boju. Ovo se dinsta na klasičan način, bez zatvaranja poklopca.

Dodati boraniju, soli staviti po ukusu, kao i crvenu mlevenu papriku, a onda sve lepo naliti vodom da ogrezne. Poklopiti ekspres lonac i ostaviti da se boranija sa junetinom kuva toliko dugo dok ventil ne počne da pišti. Neće mnogo vremena proći i lonac će biti pod pritiskom, a para će početi da izlazi kroz sigurnosni ventil.

U tom momentu ringlu na šporetu smanjiti na najmanji stepen toplote i kuvati boraniju sa junetinom još 10-15 min.

Ako vam se žuri, a vaši su ukućani gladni, onda je u ovom momentu potrebno pažljivo ispustiti paru na ventilu ekspres lonca i boraniju po želji zapržiti na klasičan način. Na malo masti upržiti beli luk pa zagustiti brašnom. Iz ekspres lonca uzmite malo čorbe da razmutite zapršku i sve onda zajedno vratite u ekspres lonac, tek toliko da se brašno ukuva.

I to je to. Boranija sa junetinom iz ekspres lonca je gotova.

Prijatno!!!

Izvor: www.stvarukusa.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.