Recept za sarmu od kiselog kupusa
Recept za sarmu od kiselog kupusa

DOMAĆA SARMA OD KISELOG KUPUSA

Sarma je jedna od omiljenih jela i rado viđena na trpezama. Pravi se često za slave, a i za račak za svaki dan. Postoje dve varijante pravljenja sarmi i to veće i manje. Obe varijante imaju svojih prednosti i mana. Oko manjih ima više posla a za veće vam tebaju i veći listovi što zahteva nekoliko načetih glavica kupusa. Takođe, neki u sarmu stavljaju juneće a neki mešano mleveno meso. Ali to je već stvar ukusa. Neki sarme zapržavaju, neki ne, neki ih zapeku u rerni, neki ih kuvaju, neki stavljaju povrće neki ne…Za pripremu sarme svako je svoj majstor i sprema je po svom ukusu.

Recept za sarmu od kiselog kupusa

SASTOJCI :

1 velika glavica kiselog kupusa,

6oo gr mlevenog mesa (može mešano mleveno meso),

2~3 glavice crnog luka ili veliki praziluk,

2 šargarepe,

2~3 čena belog luka,

1 šolja pirinča,

2oo gr suvog dimnjenog mesa ili mesnate slaninice,

začini po želji (biber, origano koji ja stavljam, peršun…),

so po ukusu,

aleva paprika,

lovorov list,

par komada suvih rebarca.

Recept za sarmu od kiselog kupusa

PRIPREMA :

Odvojiti listove od glavice i izrezati onaj tvrdi deo na vrhu listova. Po potrebi ih isperite (ako je kupus previše kiseo ili slan). Luk sitno iseckajte pa ga dinstajte na malo ulja dok ne omekša. Dodajte izrendanu šargarepu i sitno seckan beli luk, pa nalijte vodom po dnu i  dinstajte još 5 minuta. Dodajte začine po želji (ja koristim origano, kašičicu stavim). Ubacite meso i sitnite ga varjačom. Sarma je lepša kad se meso lepo usitni. Suvo meso ili slaninicu sitno iseckajte i ubacite u šerpu sa mesom. Posle par minuta dodajte lepo ispran pirinač i alevu papriku. Posolite po ukusu. 

Ostavite fil da se malo ohladi. 

 Na dlan  stavite list kupusa i na njega na gornju stranu rasporedite po kašiku, dve fila. To zavisi od veličine listova i od toga kolike želite da vam budu sarme. Preklopite sa obe strane pa urolajte pazeći da vam listovi ne popucaju i da vam fil ne ispada. Na dno posude za pečenje poređajte par listova pa preko njih u krug, jednu do druge, ređajte sarme. Između sarmi stavite par lovorovih listova i suvih rebara. Prekrijte ih listovima kupusa. Nalijte vodom i stavite u zagrejanu rernu na 2oo C i pecite sarmu oko 2h mada to zavisi od rerne i listova kupusa. Dolivajte vodu po potrebi. Pred kraj napravite zapršku po želji sa brašnom i alevom paprikom i prelijte je preko sarme pa vratite u rernu na još 15 minuta na smanjenoj temperaturi.

Prijatno! 

Izvor: http://milicinakuhinja.blogspot.rs/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.