Domaće njoke su lepše, ukusnije, bolje, a i jeftinije i to višestruko. Njoke možete jesti sa raznim sosevima, kao glavno jelo ili dodatak uz meso, sa šunkom, piletinom ili nekim suvim mesom. Brzo se spremaju, nisu zahtevne za pripremu, ide svega 3~4 sastojka, a na kraju ćete biti nagrađeni super ukusnom đakonijom.
SASTOJCI:
500g krompira,
1 jaje,
brašna po potrebi (oko 200g),
1 kašičica soli.
Za sos:
1 manja glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
200g šunke, slaninice ili suvog mesa,
200ml neutralne pavlake,
1 čaša kisele pavake,
soli po ukusu.
PRIPREMA:
Krompir skuvati u ljusci.
Oljuštiti ga, ostaviti ga desetak minuta da prohladi pa ga ispasirati.
Dodati umućeno jaje i posoliti.
Promešati, pa dodavati po malo brašna i mesiti.
Kada prestane da se lepi za ruke testo je spremno.
Mnogo zavisi od krompira koliko će vam brašna trebati, nekada će to biti više a nekada manje od 200g.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 4 dela.
Stavite vodu u šerpu da se kuva dok vi pripremate njoke.
Svaki valjati po površini dok ne dobijete zmijicu.
Isecite na komadiće željene veličine i lagano prstima oblikujte njoke.
Viljuškom napravite otisak na njokama, mada i ne morate.
Ubacite po nekoliko njoki u vodu koja vri i kada isplivaju na površinu vadite ih rešetkastom kašikom.
Postupak ponovite dok se sve njoke ne skuvaju.
Ukoliko vam je ova količina mnogo, ono što vam ostane možete staviti u zamrzivač.
Na malo maslinovog ulja propržiti sitno seckan crni luk.
Dodati sitno seckan beli luk i dinstati još par minuta.
Dodati seckanu šunku ili slaninicu i još 3~4 minuta pržiti.
Obe pavlake ubaciti u posudu sa lukom i smanjiti temperaturu na šporetu.
Kada se pavlake sjedine ubaciti njoke, posoliti po ukusu i kuvati još 5 minuta.
Nama je ova količina pavlake sa pola količine njoka bila dovoljna.
Ako spremate sve njoke udvostručite neutralnu pavlaku.
Luk možete izostaviti, a šampinjone možete dodati ako ih volite.
Prijatno!
Izvor: milicinakuhinja.blogspot.rs