RECEPTI ZA PREDJELA ZA SVE VRSTE SVEČANOSTI
RECEPTI ZA PREDJELA ZA SVE VRSTE SVEČANOSTI
Foto: milicinakuhinja.blogspot.rs

HLADNA PREDJELA ZA SVE VRSTE SVEČANOSTI

Predjela su neizostavni deo svečane trpeze. Pored toga što tako šareno mami, predjelo je uglavnom omiljena zakuska na svim slavama, rođendanima i okupljanjima uopšte. S obzirom da predjela mogu da se spremaju nekoliko dana, imajte na umu da pite I kiflice možete spremiti i mesec dana ranije, i onda kada dođe dan slavlja samo ih izvadite iz zamrzivača i pečete. Super, zar ne?! 

SLANA TORTA MIMOZA SA KREKERIMA

Sastojci:

300g  krekera,

400 ml kisele pavlake,

300 ml majoneza,

25o gr feta sira,

25o gr praške šunke,

25o gr trapista,

4 kuvana jaja. 

Priprema:

Izmrviti feta sir ga pomešati sa pavlakom i majonezom. Podeliti fil na tri dela. U prvi deo ubaciti sitno iseckanu prašku šunku. U drugi deo izrendati kačkavalj i u treći dodati iseckana kuvana jaja. U posudu u kojoj ćete slagati slanu tortu na dno poređati krekere. 

Preko prvog reda krekera premazati fil sa šunkom. Poređati krekere preko prvog fila pa ih premazati filom sa trapistom. Opet poređati krekere i preko njih rasporediti fil sa kuvanim jajima. Poslednji red krekera rasporediti i staviti u frižider da se hladi. Po želji pre posluženja premazati majonezom ili pavlakom i izrendati malo kačkavalja preko. 

SLANA ROZEN TORTA

Sastojci:

4oo ml pavlake,

2oo ml majoneza,

3oo gr šunke,

3oo gr trapista,

6 tvrdo kuvanih jaja,

pakovanje rozen kora.

PRIPREMA :

Pomešajte pavlaku i majonez. Podelite smesu na tri dela.  U jedan deo umešajte sitno seckanu šunku, u drugi rendani kačkavalj a u treći sitno seckana kuvana jaja. 

Filujte kore sledećim redosledom : fil sa šunkom na prvu (od 3 do 5 kašika), na drugu fil sa trapistom, na treću fil sa jajima. Tako ređajte kore i fil dok se sav materijal ne utroši. Na poslednju nemojte mazati fil. Pritisnite nekim predmetom slanu rozen tortu i ostavite je u frižideru bar preko noći da se stegne. Premažite je po želji pavlakom ili majonezom i dekorišite kuvanim jajima ili rendanim kačkavaljem. Slanu rozen tortu možete napraviti par dana ranije, šta više preporučljivo je da bi kore lepo upile fil.

SLANA TORTA OD POHOVANIH PAPRIKA

SASTOJCI :

1o pečenih crvenih paprika,

jaja za pohovanje paprika,

brašno za pohovanje paprika,

so po ukusu,

ulje za prženje,

kisela pavlaka 2o% mm kantica od 7oo gr,

2oo ml majoneza,

2oo gr šunke ili parizera,

2oo gr trapista,

2~3 tvrdo kuvana jaja.

PRIPREMA :

Paprike lepo oljuštite i ocedite. Umačite ih u razmućena, posoljena jaja pa u brašno. Pržite u dubokom ulju po nekoliko minuta sa obe strane. Vadite paprike na salvetu da upije višak masnoće. Pet pohovanih paprika poređajte u posudi u kojoj ćete slagati tortu. Sjedinite pavlaku i manojez. Četvrtinu smese od pavlake premađite preko paprika. Izrendajte šunku pa opet premažite pavlakom. Preko drugog sloja pavlake izrendajte trapist pa opet premažite delom pavlake. Preklopite slanu tortu preostalim paprikama. Kuvana jaja iseckajte sitno ili ih izrendajte pa pomešajte sa ostatkom pavlake i premažite paprike. Slanu tortu ostavite preko noći da se stegne a sutra je isecite i poslužite :).

ROLAT SA AJVAROM

SASTOJCI :

Za koru:
6 jaja,
6 kašika mleka,
6 kašika brasna,
1 prašak za pecivo,
3 pune kašike ajvara,
1 kašika ulja,

Za fil:
1 čaša kisele pavake,
100g majoneza,
150g šunke,
100g kačkavalja.

PRIPREMA :
Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini.
Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i ajvar pa umešati varjačom.
Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Nakon 15~2o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa majonezom, pa naređati šunku i kačkavalj.
Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. 

ROLAT OD SPANAĆA

SASTOJCI :

Za koru :

6 jaja,

6 kašika mleka,

6 kašika brasna,

1 prašak za pecivo,

2oo gr spanaća (skuvanog i sitno iseckanog),

so po ukusu,

1 kašika ulja.

Za fil :

1 čaša kisele pavlake,

krem sir (1oo gr),

pakovanje šampinjona (4oo gr),

25o gr suvog vrata.

PRIPREMA:

Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i spanać, pa umešati varjačom. Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti  da odstoji. Pečurke sitno iseckati i prodinstati ih na malo ulja. Pred kraj, kad voda ispari, dodati sitno iseckan suvi vrat.

Nakon 3o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa krem sirom. Rasporediti šampinjone i suvi vrat po pavlaci. Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Ako ga spremate dan ranije najbolje da odstoji preko noći pa ga tek onda secite na šnite. 

ROLAT OD SIRA

SASTOJCI :

12 listića sira po želji (trapist, edamer, tost sir),

pavlaka,

susam, 

šunka,

malo trapista za susam salatu.

PRIPREMA:

Prvo pripremite fil. 

Rolat premažite pavlakom ili krem sirom i poređajte šunku, kisele krastavčiće ili sastojke po želji.

Na dno pleha stavite pek papir.

Poređajte listiće sira u četiri reda po tri listića tako da se međusobno preklapaju.

Sir otopiti u zagrejanoj rerni na 100c desetak minuta.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se samo malo prohladi, pa dok je sir topao premazati fil.

Ja sam preko susam salte dodala još malo seckane šunke.

Uviti u rolat i ostaviti da se lepo ohladi i stegne, pa ga iseći i poslužiti. 

SLANI ROLAT SA OBLANDAMA

SASTOJCI :

1 list oblande,

pola čaše kisele pavlake,

50ml majoneza,

4 lista praške šunke,

100g kačkavalja.

PRIPREMA:

List oblande umotatjte u mokru krpu na 15 minuta.

Odvojte i premažite ga mešavinom pavlake i majoneza.

Na jedan kraj poređajte šunku i trapist.

Uvijte oblandu u rolat i zavijte je u foliju da se lepo stegne u frižideru.

Isecite rolat na šnite i poslužite. 

Pomešati krem sir i pavlaku, izrendati šunku, kuvana jaja i krastavčiće.

Nafilovati rolat i ostaviti ga uvijenog u foliji preko noći u frižideru da se stegne. 

Iseći na šnite i poslužiti.

HLADNA PREDJELA ZA SVE VRSTE SVEČANOSTI
Foto: milicinakuhinja.blogspot.rs

KIFLICE SA SIROM

SASTOJCI :

500g~600g mekog brašna,

100 ml ulja,

300 ml mleka,

1 jaje,

1 kocka svežeg kvasca,

2 kašičice soli,

1 kašičica šećera,

200 ml pavlake,

300~400g sira,

susam za posipanje.

PRIPREMA :

Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Ako je testo retko dodajte još malo brašna il ako je čvrsto dodajte mleko.

Staviti testo na toplo mesto da bi naraslo.

U posebnu činiju izmrviti 300g. sira i pomešati sa kiselom pavlakom a dobijenu smesu upotrebiti za filovanje kiflica.

Oklagijom razvući testo na podlogu posutu brašnom i iseći na jednake trouglove. 

Najbolje je podeliti testo na 4 jufke, pa svaku jufku na 8 jednakih trouglova.

U svaki trougao staviti kašičicu fila i zavijati u kiflice pa ređati u podmazan pleh.

Kiflice sa sirom premazati umućenim jajetom sa malo pavlake i posuti susamom po želji.

Kiflice staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni do 30 minuta

BRZE FETA KIFLICE

SASTOJCI :

250~300g brašna,

1 belance,

130g feta sira (ili nekog svežeg ako već imate u kući),

50 ml mleka,

50 ml ulja,

1 kašičica soli,

1 prašak za pecivo,.

Za premaz :

1 žumance,

1 kašika pavlake,

semeke po želji (susam, lan, susncokret…).

PRIPREMA :

Brašno (za početak 25o gr) pomešati sa praškom za pecivo i prosejati ga. Dodati ostale sastojke i mikserom polako sjediniti. Koristite one spiralne nastavke za testo. Prvo mutite najslabijom brzinom pa polako pojačavajte. Isključite mikser i rukama ga još malo obradite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite ga oklagijom.

Sada uključite rernu na 2oo C da se greje.

 Testo je mekše od običnog i lepljivo je, pa pospite brašno i preko gornjeg sloja testa da se oklagija ne bi lepila. Rastanjite ga kao za obične kiflice i isecite na trougliće. Ja sam dobila 16 komada od ove količine. Punila sam ih praškom šunkom a vi ih možete filovati po želji (ajvarom, čvarcima, sirom…) ili ne morate, lepe su i ukusne i bez ikakavog fila :). 

Urolajte kiflice i poređajte ih u podmazan pleh. 

Premažite ih razmućenim žumancetom sa pavlako i pospite mrvice. Ja sam na svaki red druge semenke stavila :). 

Stavite ih u rernu i pecite 25~30 minuta, dok lepo ne porumene sa svih strana. 

Ove kiflice kao i prethodne možete zamrznuti.

Kada se malo prohlade navalite :D. Lepe su i tople ali su meni čak i lepše hladne.

CARSKA PITA

SASTOJCI :

4 jaja,

2,5 čaše brašna,

200 ml jogurta,

100 ml ulja,

1 prašak za pecivo,

200g šunke, pečenice ili suvog vrata,

100g trapista,

100g belog sira,

2~3 kisela krastavčića,

2 iseckane kisele paprike,

2 kašičice soli. 

PRIRPEMA :

Penasto umutiti jaja pa dodati ulje i jogurt i posoliti. Šunku ili parizer ili kobasicu (šta volite i imate) iseckati sitno. Krastavce i papriku takođe iseckati. Trapist izrendati ili sitno iseckati. U brašno umešati prašak za pecivo. Brašno sjediniti sa jajima i varjačom mešati dok se ne razbiju grudvice, ne mutiti mikserom. Sve iseckane sastojke i beli sir takođe lepo umešati u testo. 

Smesu izliti u nauljen pleh ili pleh obložen pek papirom pa ubaciti u zagrejanu rernu na 2oo C da se peče dok ne dobije lepu boju. Čačkalicom proveriti da li je gotova. Carsku pitu iseći na kocke pa poslužiti toplu ili hladnu uz jogurt ili kiselo mleko, salatu i ostalo predjelo.

PROJARICE SA SIROM

SASTOJCI :

3 jaja,

6 kašika belog brašna mekog,

6 kašika kukuruznog brašna,

200 ml jogurta,

100 ml ulja,

1 prašak za pecivo,

soli po ukusu,

250 g sira ili više ako volite (sitni ili feta). 

PRIPREMA :

Rernu uključite na 180 C da se zagreje.

Kalup za mafine premažite puterom, margarinom ili mašću (mast je nabolja varijanta, ne lepe se nikada).

Jaja umutite žicom i dodajte jogurt, ulje i so.

Ubacite pšenično brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Varjačom promešajte dok se ne razbiju grudvice.

Zatim dodajte kukuruzno brašno i opet varjačom ili špatulom mešajte.

Na kraju dodajte sir.

Sve lepo promešajte i kutlačom sipajte u kalupe za mefine.

Pecite dok lepo ne porumene ali svakako kada vam se učini da su gotovi čačkalicom odradite test.

Projice poslužite tople ili hladne, svakako su fantastične!

PITA SA SIROM, PITA SA MESOM, PITA SA ŠAMPINJONIMA

SASTOJCI:

1 pakovanje kora za pitu (500g do 20 komada),

Premaz za sve pite:

2 jaja,

2 čaše jogurta,

2 čaše od jogurta griza,

1 čaša ulja,

soli po ukusu.

2 jajeta,

200g sira,

200g mlevenog mesa,

2 praziluka,

400g šampinjona,

biber, origano, začin po želji.

PRIPREMA:

Prvo napravite fil za pitu sa mesom i fil za pitu sa šampinjonima.

Jedan praziluk iseckajte i propržite ga na malo ulja.

Dodajte mleveno meso i dinstajte 5 minuta.

Posolite, pobiberite i sklonite sa šporeta.

Drugi praziluk sitno iseckajte i prodinstajte ga.

Dodajte iseckane sveže šampinjone i dinstajte dok voda ne ispari.

Posolite, pobiberite i sklonite sa šporeta.

Pomešajte sir sa dva jajeta.

Napravite premaz za pite tako što čete umutiti jaja, dodati jogurt i ulje, umešati griz i malo soli.

Na prvu koru premažite samo malkice ulja.

Preko nje stavite drugu koru i premažite je sa premazom od griza.

Preko premaza stavite pola fila od mesa, ili sira ili pečurki.

Urolajte kore i sklonite ih sa strane.

Na ovaj način napravite po dve pite sa svakim filom. 

Možete praviti i druge oblike, trougliće, pužiće i šta već volite.

Pitu možete peći odmah ili je zamrznuti.

Ako je zamrzavate isecite je neposredno posle vađenja iz zamrzivača na rolatiće.

Premažite ih sa mešavinom jednog jajeta i malo jogurta.

Pospite susam po piti i pecite ih odmah na 200C oko 20 minuta.

Fantastične su i tople i hladne. Moji gosti se uvek oduševe i izgledom i ukusom.

Prijatno! 

Izvor: milicinakuhinja.blogspot.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.