Kombinacija mlavenog mesa, testenine i bešamel sosa daju ovom jelu taj poseban ukus. Iako ne spadaju u zdravu hranu, fantastično su ukusne, a brzo se prave.
Sastojci:
500 gr kora za lazanje
500 gr mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
1 kašika sitne mlevene slatke paprike
3 kašike paradajz pirea ( ili 2 dl paradajz soka, onda ide manje vode )
prstohvat bibera
1 kašičica origana
1 kašika suvog začina
Bešamel sos:
2 kašike brašna
50 gr puteta
500 ml mleka
1/2 kašičica soli
Još: 250 gr trapist sira
Priprema:
Ukoliko imate kore koje se kuvaju, u lonac staviti vodu da provri pa spustiti kore za lazanje 2 – 3 minute da se probare. Izvaditi i ocediti. Ukoliko volite možete kupiti kore koje se ne trebaju kuvati.
Iseckati crni luk pa staviti sa malo vode i ulja da se prodinsta.
Kad bude mekan dodati meso, suvi začin, paradajz pire, sitnu papriku i malo vode.
Promešati pa dodati suvi začin, biber i origano.
Dinstati 10 minuta pa skloniti sa vatre.
U šerpu staviti puter da se otopi, pa doadti brašno i uz mešanje malo ga upržiti.
Naliti mlekom i mešati. Sos treba da vam je redji, jer u toku pečenja višak tečnosti će ispariti.
Pouljiti tepsiju pa staviti red testenine, red mesa, pa red sosa i narendati sir.
Postupak ponoviti još 3 x.
Rasporediti kore, meso i sos, tako da imate 4x .
Na kraju odgore narendati sir i staviti da se peče sve na 200 stepeni dok odgore sir ne počne da žuti.
Pre pečenja odgore se može posuti sa još origana. Ko voli.
Pečene lazanje prohladiti 10 minuta pa poslužiti.
Lazanje se najbolje peku u vatrostalnoj tepsiji jer se neće zalepiti za zidove tepsije kao kod neke tepsije od pleha.
Prijatno!
Izvor: domacirecepti.net