Recept za mekike
Recept za mekike

MEKIKE

Meke i vazdušaste, a prirpemaju se brzo i lako.

Sastojci:

1/2 l mlake vode

700 g mekog brašna

1/2 kocke kvasca

1 kafena kašičica šećera

5 kašika ulja za testo

1,5 kafena kašičica soli

ulje za prženje (duboko prženje)

Priprema:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer.

Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti.

Umesite glatko testo.

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.

Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.

Vadite na kuhinjski ubrus da se ocede.

Izvor: Stvar ukusa

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.