KEBAB

KEBAB je turski specijalitet od pilećeg, telećeg ili ćurećeg  mesa, pečenog na žaru ili sa ražnja. Grčka verzija se zove gyros, a razlika je u vrsti mesa sa kojom se priprema. U gyros ide svinjetina, a za kebab koristite uglavnom piletinu (batake ili karabatake).

Sastojci:

500 gr mesa,

1 kašičica soli,

2 kašike začinske mešavine.

Začinska mešavina:

4 gr sušenog, izmrvljenog bosiljka,

4 gr sušenog, izmrvljenog origana,

2,5 gr sušenog, izmrvljenog ruzmarina,

1,5 gr belog luka u granuloma (prah),

6 g slatke mlevene paprike

0,5 gr ljute mlevene paprika

10 gr supe od mesa u prahu

10 gr supe od povrća u prahu

Za prilog:

paradajz,

salata,

kupus,

crveni luk.

Priprema:

Stavite meso na foliju. Meso lepo urolajte, a zatim ga urolajte u foliju i sa jedne strane potpuno zavežite (koncem ili slično), dobro protresite da se meso lepo sabije i nakon toga zavežite i drugi kraj.  Meso za kebab rolajte max. 5 cm u prečniku. Tako urolano meso stavite u zamrzivač da se zamrzne.

Nakon toga pripremite začinsku mešavinu: origano, bosiljak I ruzmarin izblendirajte. U smesu dodajte ostale začine. Ova količina je dovoljna za 2 – 2,5 kg mesa. Ukoliko nemate suve začine možete kupiti gotove I dodati 1 kašiku.

Smrznuto meso izvadite iz zamrzivača i odvojite od folije.  Dok je još smrznuto meso , na mašinu za sečenje mesa ili veoma oštrim nožem isecite na kolutove 5 mm. Pustitie da se meso za kebab do pola otopi pa ga začinite sa mešavinom koju ste već pripremili.

Začinjeno, do pola otopljeno meso (tako se neće mrviti), ubacite u vrelu rernu i pecite bez masnoće ili sa vrlo malo ulja.

Za prilog se stavlja paradajz, salata, kupus, crveni luk i na kraju posolite. Ko voli ljuto može da doda crvene ljute paprike (mlevene).

Pre slaganja, povrće dobro operite, osušite i kratko podgrejte u mikrotalasnoj ili ostavite na toplom šporetu da se ugreje inače će kebab biti mnogo hladan.

Meso za kebab i povrće možete staviti u ugrejanu lepinju ili rolati u tortilju. Na lepinju ili tortilju prvo stavljate salatu, paradajz, pa meso i na kraju luk i kupus. Nakon toga posolite.

Prijatno!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.