KEBAB

KEBAB je turski specijalitet od pilećeg, telećeg ili ćurećeg  mesa, pečenog na žaru ili sa ražnja. Grčka verzija se zove gyros, a razlika je u vrsti mesa sa kojom se priprema. U gyros ide svinjetina, a za kebab koristite uglavnom piletinu (batake ili karabatake).

Sastojci:

500 gr mesa,

1 kašičica soli,

2 kašike začinske mešavine.

Začinska mešavina:

4 gr sušenog, izmrvljenog bosiljka,

4 gr sušenog, izmrvljenog origana,

2,5 gr sušenog, izmrvljenog ruzmarina,

1,5 gr belog luka u granuloma (prah),

6 g slatke mlevene paprike

0,5 gr ljute mlevene paprika

10 gr supe od mesa u prahu

10 gr supe od povrća u prahu

Za prilog:

paradajz,

salata,

kupus,

crveni luk.

Priprema:

Stavite meso na foliju. Meso lepo urolajte, a zatim ga urolajte u foliju i sa jedne strane potpuno zavežite (koncem ili slično), dobro protresite da se meso lepo sabije i nakon toga zavežite i drugi kraj.  Meso za kebab rolajte max. 5 cm u prečniku. Tako urolano meso stavite u zamrzivač da se zamrzne.

Nakon toga pripremite začinsku mešavinu: origano, bosiljak I ruzmarin izblendirajte. U smesu dodajte ostale začine. Ova količina je dovoljna za 2 – 2,5 kg mesa. Ukoliko nemate suve začine možete kupiti gotove I dodati 1 kašiku.

Smrznuto meso izvadite iz zamrzivača i odvojite od folije.  Dok je još smrznuto meso , na mašinu za sečenje mesa ili veoma oštrim nožem isecite na kolutove 5 mm. Pustitie da se meso za kebab do pola otopi pa ga začinite sa mešavinom koju ste već pripremili.

Začinjeno, do pola otopljeno meso (tako se neće mrviti), ubacite u vrelu rernu i pecite bez masnoće ili sa vrlo malo ulja.

Za prilog se stavlja paradajz, salata, kupus, crveni luk i na kraju posolite. Ko voli ljuto može da doda crvene ljute paprike (mlevene).

Pre slaganja, povrće dobro operite, osušite i kratko podgrejte u mikrotalasnoj ili ostavite na toplom šporetu da se ugreje inače će kebab biti mnogo hladan.

Meso za kebab i povrće možete staviti u ugrejanu lepinju ili rolati u tortilju. Na lepinju ili tortilju prvo stavljate salatu, paradajz, pa meso i na kraju luk i kupus. Nakon toga posolite.

Prijatno!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
Mlinci sa belim mesom
SAVRŠEN RUČAK ZA CELU PORODICU: Mlinci sa belim mesom