Perkelt je jedno od najpoznatijih mađarskih jela, veoma je slično gulašu samo malo gušći. Izvanredno i ukusno jelo. Najbolje je ako se kuva u kotliću, ali može i u loncu da prođe.
SASTOJCI:
1 kg junećeg mesa od plećke, isečenog na kockice (4-5 cm)
3-4 kašike masti
½ kg sitno iseckanog crnog luka
200 gr iseckane slanine
2 kašičice tucane ljute paprike
1 kašika slatke crvene paprike
3-4 čena usitnjenog belog luka
1 kašika suvog začina
so, biber po ukusu
nekoliko listova lovora
2 šargarepe iseckane na kolutiće
1 manji celer
1 l crvenog vina
200 g pelata ili soka od paradajza, a u sezoni 2 zrela iseckana paradajza
2 paprike sveže isečene na rezance (zimi može i paprika iz turšije)
bosiljak
2 štanglice čokolade za kuvanje ili 1 kašika nekog lepog džema
1 pavlaka
prezle po potrebi
PRIRPEMA:
Korak 1: Na masti propržiti crni luk (da zacakli), dodati mlevenu papriku i slaninu, pa zajedno sa mesom dinstati 15-ak minuta.
Korak 2: Posle dinstanja sve začiniti belim lukom, suvim začinom, biberom i lovorovim listom, dodati šargarepu i celer, pa preliti sa vinom.
Korak 3: Kuvati na najtišoj vatri oko 3-4 sata (tek da krčka). Tačnije, kuvati sve dok meso sasvim ne omekša, dok vino ne ispari i perkelt dobije lepu gustinu. Ukoliko pre vremena planiranog za kuvanje vino ispari, treba dodavati pomalo vode dok perkelt ne bude kuvan.
Korak 4: Posle otprilike 1 sat kuvanja dodati paadajz, svežu papriku, bosiljak i čokoladu.
Korak 5: Na samom kraju perkelt mora imati potrebnu gustinu (kao npr. paradajz sos). Ukoliko to nije slučaj, dodaje se zaprška. Ja imam običaj da umesto zaprške postepeno dodajem prezle sve dok ne postignem željenu gustinu.
Prilog:
Njoke, pire krompir ili testenina.
Izvor: nova.rs