PROVERENI SAVETI ZA USPEŠNO KUVANJE USKRŠNJIH JAJA!
PROVERENI SAVETI ZA USPEŠNO KUVANJE USKRŠNJIH JAJA!
Foto: unsplash.com/@marigard

PROVERENI SAVETI ZA USPEŠNO KUVANJE USKRŠNJIH JAJA!

Ovih dana poseban i najbitniji detalj svačije trpeze će biti svakako lepo ukrašena  i ofarbana jaja! Farbanje jaja je najradosniji događaj za svaku porodicu, posebno za malu decu. Kako bi skuvali savršena jaja, donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu.

PRAVI ODABIR JAJA

Pre svega, za uspešno kuvanje jaja bitan je i kakva ste jaja kupili. Manje sveža jaja, tačnije stara oko nedelju dana, lakše je skuvati i očistiti. Ako nađete samo sveža jaja, iskusne domaćice savetuju da dodate pola kafene kašičice sode bikarone.

Prilikom kupovine jaja, najbolje je da uzmete jaje u ruku i držite ga pored uveta. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ukoliko ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo da bude sveže i dobro. Međutim, ukoliko se čuje bućkanje, ono je najverovatnije stare i nemojte ga kupovati.

Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah – poput kamena – potone na dno, znači da je potpuno sveže.

IZVADITE JAJA IZ FRIŽIDERA BAREM SAT VREMENA PRE KUVANJA

Ovo je veoma važan korak i znatno će smanjiti mogućnost pucanja tokom kuvanja.

OVO SU PROVERENI NAČINI KAKO DA SKUVATE JAJA, A DA VAM NE POPUCAJU

Kako iskusne domaćice savetuju, tokom kuvanja jaja bitno je da voda ne vri prejako, kao i da jaja imaju dovoljno mesta u šerpi, kako se ne bi sudarali, a tako i oštetili. Ukoliko želite da uštedite vreme, možete istovremeno kuvati jaja u nekoliko posuda.

Jedna velika kašika soli ili sirćeta utiče na brže zgrušnjavanje proteina u belancetu jajeta, pa će se moguće pukotine na ljusci brže začepiti.

PRAVILNO KUVANJE JAJA

Kada voda sa jajima prokuva, postepeno smanjujte temperaturu, a zatim je potpuno isključite i poklopite šerpu. Ostavite jaja da se kuvaju još desetak minuta u već toploj vodi. Nakon kuvanja najbolje je odmah ohladiti jaja, tako što ćete iscedite vruću vodu iz posude za kuvanje i zamenite je hladnom.

KUVANA JAJA DRŽITE U FRIŽIDERU

Sve dok se potpuno ne ohlade, preporučuje se da jaja budu u frižideru. Na taj način će se belance bolje zgusnuti i jaja će se lakše ljuštiti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.