ŠAKŠUKA - recept
ŠAKŠUKA - recept

ŠAKŠUKA (egzotični bećarac)

Šakšuka (shakshuka) je jednostavno i rustično jelo koje potiče iz Tunisa, a sprema se širom severne Afrike i Srednjeg Istoka i neodoljivo podseća na naš bećarac. Šakšuka se najčešće servira za doručak, ali možete i za ručak. Služi se sa hlebom kojim se zahvata i umače u ovo jelo.

Sastojci:

100ml ulja

1 veći crni luk, rebarca

1/2 kašičica mlevenog kumina

1 kašičica kurkume

1 kašičica kajenske paprike u prahu ili ljute aleve paprike

2 čena belog luka, sitno seckana

4 mesnatih paprika, kombinacija crvenih i žutih, trake širine 1cm ili kockice

1kg paradajza, kockice 1x1cm (skinite kožicu ako vam smeta)

1-2 kašičice šećera

oko 2 kašičice soli i bibera po ukusu

4-6 jaja

Svež peršunov list ili korijander, seckan

Priprema:

U dubljem tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk da omekša. Na kraju dodajte i beli luk.Razgrnite luk i u ulje spustite začine (kumin, kurkumu, ljutualevupapriku) i propržite ih kratko da začini poprime na intenzitetu mirisa i ukusa. 

Ubacite papriku i pržite je uz stalno mešanje dok ne omekša. Dodajte kockice paradajza i šećer.Posolite i pobiberite po ukusu.Krčkajte na umerenoj vatri dok ne dobijete sos nalik onom za pastu. Probajte i korigujte začine.

Napravite udubljenja poleđinom kašike na površini šakšuke i u svako razbite po jedno celo jaje. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri dok jaja ne budu gotova onako kako volite. Pospite peršunom i servirajte uz pita hleb ili somun.

Ako volite da servirate individualne porcije, kao što je na slici, pre stavljanja jaja prebacite jelo u male tiganje pa u svaki razbite po jedno do dva jaja, poklopite i krčkajte.

Ako niste ranije probali kurkumu koja daje prelepu žutu boju i kumin koji ima limunkasti ukus, da ne bi rizikovali sa količinom začina, slobodno ih umešajte u jelo pre dodavanja jaja u količini po ukusu. Ako pak volite kumin, jelo možete započeti tako što u tiganju bez ulja propržite oko pola kašičice kumina u zrnu dok ne krenu da skaču, pa tek onda dodajte ulje, a kasnije i kumin u prahu.

NAPOMENA:

Mleveni kumin možetekupiti u radnjama Maxi prodavnice i na kutijici piše KIM (pogrešan prevod) ali sitnoispod lepo piše CUMIN GROUND. Tu isto kupujete i KAJENSKI BIBER, koji je takođe pogrešno preveden jer nije biber već ljuta paprika mlevena, a u prevodu piše KAYENNE PEPPER. Ako je ne nađete zamenite je ljuto malevom paprikom. Mlevenu kurkumu možete nekad uloviti od Kotanyi ili je potražite u radnjama zdrave hrane, ali kupite onu u kutiji pre nego onu na meru jer je ta mahom izlapela i ko zna koja je to mešavina.

Izvor: http://foodforthought-jelena.blogspot.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.