Recept za slavsku pogaču
Recept za slavsku pogaču
Foto: milicinakuhinja.blogspot.com

SVEČANA POGAČA

Ova svečana pogača sa margarinom je lepa na oko, a još lepša kada se degustira, prosto se topi u ustima! Možete je spremati za svaku svečanu priliku ili svojim ukućanima umesto hleba.

Recept za slavsku pogaču
Foto: milicinakuhinja.blogspot.com

SASTOJCI :

700 gr brašna, 

1 jaje, 

sveži kvasac, 

100 ml ulja, 

500 ml mleka, 

2 kašičice soli, 

1 kašičica šećera,

pola margarina (125 gr),

susam za posipanje.

PRIPREMA :

Recept za slavsku pogaču
Foto: milicinakuhinja.blogspot.com

Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri dela. Jedan deo treba da bude manji od druga dva. Taj manji deo podeliti na dva dela pa ih rastanjiti.

Na jedan rastanjen deo testa izmrviti trećinu pripremljenog margarina pa ga preklopiti drugim rastanjenim delom i premesiti. Napraviti loptu i staviti je na sredinu pleha za pečenja. Margarin rastopiti na šporetu. Drugi deo testa rastanjiti oklagijom, premazati rastopljenim margarinom, pa iseći na pola pa na trake. Uvijati u rolate i ređati u tepsiju oko lopte od testa. Treći deo rastanjiti, premazati rastopljenim  margarinom,  pa iseći višak testa da se dobije pravugaonik. Iseći na trake i uvijati u rolatiće pa slagati u pleh uspravno, kao ružice. Od ostatka testa praviti loptice i slagati ih preko i između rolatića. Celu pogaču premazati margarinom pa središnji deo posuti susamom (može i kim ako više volite). Prekriti  krpom svečanu pogaču i ostaviti je da odstoji oko 3o minuta pa je peći u zagrejanoj rerni na 2ooC oko 3o minuta. 

Prijatno! 

Izvor: milicinakuhinja.blogspot.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.