Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i u obližnjim zemljama. Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima i poslastičarnicama, a danas se može kupiti i u većim marketima. Ipak, najlepša je kada je sami napravite i iščekujete da se zasladite.
Baklava nije teška za pripremu, šta više izuzetno je laka, samo je bitno da pratite recept i tačne mere.
S obzirom da je baklava slatka ako nemate veliku porodicu predlažemo da meru umanjite za pola.
SASTOJCI :
1 kg tankih kora za pitu,
7oo gr mlevenih oraha,
1o kašika šećera,
3oo ml ulja.
Za preliv :
1,5 L vode,
1,2oo gr šećera,
1 isceđen limun,
2 vanilina šećera.
PRIPREMA :
U podmazan pleh ređati po tri kore. Na svaku isprskati zagrejano ulje pre stavljanja sledeće. Bitno je da ulje bude zagrejano da se kore ne bi lepile. Orahe pomešati sa 1o kašika šećera. Na svaku treću koru rasporediti po 5 do 7 kašika oraha. Nastaviti ređanje kora i oraha dok se sve ne utroši. Kada se poređaju poslednje tri kore iseći baklavu pre pečenja na rombove.
Za to vam je potreban dobro naoštren nož ili pica sekač. Baklavu peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta a onda smanjiti temperaturu na 15o C i peći još 25 minuta dok ne dobije lepu boju. Proverite viljuškom da li je pečena sa svih strana lepo. Takođe, ako primetite da će biti mnogo tamna prekrijte je folijom u toku pečenja. Izvaditi baklavu iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Vodu, šećer i vanilin šećer kuvati dok ne provri a onda špinovati još oko 3o minuta dok voda vri da se napravi lep sirup. Ostaviti da se ohladi pa iscediti jedan limun u taj sirup. Hladnim sirupom preliti hladnu baklavu i ostaviti je da upije preliv preko noći.
Najbolje je da se pritisne još jednim plehom posle sirupa da bi kore lepo upile sok. Ujutru je sprema za posluženje :).
Prijatno!
Izvor: milicinakuhinja.blogspot.rs