Ova baklava je fenomenalnog ukusa, savršeni spoj čokolade i oraha i svima je preporučujemo. Ukusna i sočna, prosto se topi u ustima. Ovo je baklava sa orasima i čokoladom koju ćete obožavati.
Sastojci:
1/2 kg kora za baklave
250 gr putera (margarina)
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr mlevenih oraha
Za šerbet:
2 šolje (250 ml) secera
2 šolje vode
Priprema:
Od maslaca (margarina) kašikom odvojiti jedan ćošak (za dve kašike) i sa čokoladom na slaboj vatri otopiti. Skloniti i umešati orahe. Ta masa ne treba da bude suva, vec kompaktna, ako je suva dodajte još malo maslaca (margarina).
E, sad od gomile kora uzimajte jednu po jednu i filujte samo na početku kore praveći kao jednu traku od fila, i motajte na gore,
ni čvrsto ni labavo, prenesite je u pleh i tako svaku do kraja. Ako su duže od pleha samo ih malo naberite.
Uzmite najoštriji nož što imate i secite kako volite: na male parčiće ( najefektnije), malo vece, pravo, koso…
Otopite preostali maslac ( margarin ) i zalijte baklavice.
Stavite da se peku na 170 stepeni 30 minuta.
Stavite šećer i vodu da se topi, lepo promešajte da se razbije šećer i neka vrije oko 15 minuta.
Zalijte baklavu, neka bude ohladjen ili šerbet ili baklava, sačekajte da upije tecnost I navalite.
Prijatno!
Izvor: www.coolinarika.com