RECEPTI ZA ČOKOLADNI MUS SA PEČENIM BADEMOM I VIŠNJAMA
RECEPTI ZA ČOKOLADNI MUS SA PEČENIM BADEMOM I VIŠNJAMA
Foto: milinkuvar.com

ČOKOLADNI MUS SA PEČENIM BADEMOM I VIŠNJAMA

Predstavljamo vam recept za čokoladnu fantaziju koja oduševljava svojim ukusom. Čokoladni mus se sprema prilično jednostavno i savršen je ako želite da iznenadite porodicu ili prijatelje čokoladnom poslasticom.

SASTOJCI:

220 g tamne čokolade ili čokolade za kuvanje

30 ml viskija

40 g putera

1 kašika ekstrakta vanile

2 žumanceta

150 ml slatke pavlake

2 belanceta

40 g šećera

50 g pečenih i krupno mlevenih badema

oko 100 g smrznute višnje

1 kutija Menaž sjajne glazure

dodatni alat: silikonski kalup željenog oblika, rešetka za hlađenje, poslastičarska kesa ili obična zip kesa sa isečenim vrhom

PRIPREMA:

Pre nego što počnem sa receptom, pojasniću stavke dodatnog alata koje sam navela.

Odmah da naglasim, nije obavezno da kupite profesionalni silikonski kalup već je sasvim okej da odete do prve prodavnice kineske robe i izaberete sebi kalup za 200-300 dinara oblika koji vam se dopada koji možete koristiti i kasnije za pečenje proje, mafina i slično. Moj kalup je u obliku srca, ima 12 udubljenja i ova količina musa je idealna za takav kalup.

Rešetka za hlađenje može biti prava rešetka za hlađenje ili ako je nemate, iskoristite rešetku iz rerne jer vam treba na bukvalno pet minuta.

Poslastičarska kesa ne treba da bude prava platnena poslastičarska kesa već može biti i ona plastična iz DM-a (pakovanje od 10 komada sa plastičnim nastavcima je oko 250 dinara i mnogo puta me je spasilo) ili opet obična kesa za zamrzivač kojoj ćete iseći vrh jedne ivice.

Sada možemo da počnemo i sa pripremom  

Čokoladu izlomite na kockice pa zajedno sa puterom, viskijem, ekstraktom vanile stavite na tihu vatru da se lagano istopi. Za to vreme belanca i šećer umutite u čvrst sneg i odvojeno umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.

Sklonite otopljenu čokoladu sa ringle pa dodajte žumanca i mešajte sve vreme dok se žumanca ne sjedine sa čokoladom. Zatim, čokoladnu smesu dodajte umućenoj slatkoj pavlaci, dodajte i belanca pa izmešajte da dobijete penastu i kremastu smesu. Umešajte i bademe.

Zatim, smesu sipajte u kesu pa do pola napunite silikonske kalupe. Utisnite po 3 smrznute višnje pa napunite do vrha musom. Izravnajte špatulom tako da kalupi budu dubke puni ali ravni. Stavite u zavrzivač na sat i po do dva. Ovo će, iako vam se čini besmisleno, pomoći da se mus izvadi iz kalupa u jednom komadu savršenog oblika. Takođe, glazura će se idealno primiti u jednom sloju.

Kada se mus ohladio i stegao, izvadite ga iz kalupa i naređajte ih na rešetku koju ste stavili preko poslužavnika.Glazuru zagrejte u mikrotalasnoj na jačini od 350 oko 1 minut. Izvadite i promešajte da se tekstura ujednači pa polako prelivajte preko museva prvo po sredini a zatim gde ima potrebe i po ivicama. Ovo je delikatan posao ali ne traži ništa više nego nekoliko minuta strpjenja. Ono što ostane u plehu, možete pokupiti i ponovo istopiti pa preliti – nema otpadaka. Ostavljala sam i do pola iskorišćenu glazuru i u frižideru po nekoliko dana i bila je super nakon toga, tako da nema brige oko bacanja.

Foto: milinkuvar.com

Odmah ukrasite po  želji, ja sam koristila komadiće bele čokolade. i ostavite nekoliko minuta da se glazura stegne pa prebacite na tacne za serviranje. To je to. Služite odmah ili nakon nekoliko sati hlađenja – rezultat je podjednako fantastičan.

Prijatno!

Izvor: milinkuvar.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.