Bonžita je jedna od najboljih i najzdravijih poslastica, imajući u vidu njene sastojke kao što su žitarice, med i suvo voće. Birajte voće koje vi najviše volite i napravite ovu poslasticu po svom ukusu. Domaća bonžita je sočna, bogata ukusima I veoma osvežavajuća.
Sastojci:
100 gr. putera
40 gr. žutog šećera
prstohvat soli
3 kašike meda
1 narandža – izrendana kora
2 kašike soka od narandže
50 gr. suvih kajsija
50 gr. suvih šljiva (baz koštica)
50 gr. oraha
25 g. kikirikija
180 gr. zobenih pahuljica
50 gr. korn fleksa
30 gr. suncokretovih semenki (oljuštenih)
Priprema:
U lonac staviti šećer i med i pustiti da prokuva.
Dodati puter, so, izrendanu koru i sok i prokuvati sve zajedno.
Kikiriki i orahe sitno iseckati, kao i kajsije i šljive pa ih dodati u smesu.
Pomešati još i pahuljice i korn fleks i skinuti sa vatre. Dobro promešati.
Smesu sipati u posudu.
Posuti suncokret.
Staviti u zagrejanu rernu i peći 20 minuta na 180°C .
Pustite 15 minuta da se ohladi pa oštrim nožem isecite štanglice.
Prijatno!
Izvor: receptizakolace.rs