Krem brule ili “zapečeni krem” se prvi put pojavio u kuvaru krajem XVII veka. Hrskava korica ispod koje je savršeno ukusan i sočan fil je ono što oduševljava kod krem brulea. Kako da napravite ovu slatku poslasticu, saznajte u nastavku.
SASTOJCI:
4 žumanceta
65 g šećera
400 ml slatke pavlake
100 g bele mlečne čokolade
1/2 kašičice ekstrata od vanile
šećer za caramel
PRIPREMA:
Žumanca i šećer dobro umutiti.
Slatku pavlaku stavite da proključa. Kada proključa odmah sklonite i dodajte izlomljenu belu čokoladu.
Mešajte dok se čokolada ne istopi, a zatim kašiku po kašiku sipajte u smesu od žumanaca i šećera, neprestano miksajući.
Dodajte ekstrat vanile.
Sipajte u posudice za sufle ili neke druge keramičke posude.
Posudice stavite u dublju tepsiju ili pleh, a onda sipajte vrelu vodu skoro do visine krema koji se nalazi u posudama.
Stavite u zagrejanu rernu na 150 °C i pecite 45 minuta.
Posudice izvadite iz vode i ostavite da se prohlade na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u frižider najmanje na 2-3 h.
Ohlađen krem pospite šećerom i brenerom ga karamelizujte. Čuvajte u frižideru do služenja.
Napomena: Ova količina namirnica dovoljna je za 5 posudica.
Izvor: minjina-kuhinjica.com