Pored fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko i samim tim macaronsi su sjajna opcija za poklon dragoj osobi ili kao posluženje kada vam dođu prijatelji.
SASTOJCI:
50 g orašastih plodova (orasi ili bademi)
50 g šećera u prahu
1 veće ili 2 manja jaja
40 g šećera
prstohvat soli
par kapi limunovog soka
PRIPREMA:
Dan pre nego što želite da pravite ove kolači odvojte belanca od žumanaca. Stavite ih u posudu i ostavite otvorene da stoje do sutra.
Nakon što su belanca odstajala pomešajte ih sa orašastim plodovima i šećerom u prahu. Ubacite ih u multipraktik i meljite sve dok se sve ne pretvori u lepu masu bez komadića i grudvica. Meljite u intervalima, da ne bi bademi ili orasi pustili masnoću. Treba da budu prozračni. Možete dodati i neke boje u prahu tako da vam kolačići budu u boji koju želite .
Belanjcima dodajte prstohvat soli i par kapi limonovog soka pa ih umutite na srednjoj brzini dok ne dobijete lepu smesu. Onda pojačajte mikser i dodajte iz 3 puta šećer. Miksirajte sve dok ne dobijete kompaktnu gustu smesu.
Ako koristite tečne ili gel boje dodajte ih pred kraj miksanja u željenoj količini.
Sneg ne treba da bude tvrd već gladak, sjajan a kad se podignu metlice miksera vrh treba da se lagano savija.
Potom belancima dodajte pripremljenu smesu od orašastih plodova i šećera u prahu. Mešajte mekanom
gumenom/silikonskom lopaticom kao da preklapate, odozdo prema gore.
Na kraju trebate dobiti smesu koja teče kao lava.
Zatim testo sipajte u špric i na široki nastavak sipajte smesu na pek papir. Ostavite između mesta da bi imali prostora da se još malo rašire. Neka odstoje oko sat vremena. Nakon toga ih pipnite i ako vam se ne lepe za prste mogu u rernu na pečenje. Ako se lepe neka stoje još malo.
Uključite rernu da se greje na 160 stepeni. Ubacitee kolačiće i pecite 15 minuta. Pazite da vam se ne prepeku.
Kad su pečeni stavite ih da se ohlade i tek tad ih odvajajte od pek papira i vadite iz pleha.
Od ove smese dobićete oko 8 do 10 makaronsa spojenih nekim filom. Možete ih jesti tako spojene ili pak odvojeno. Čuvajte u zatvorenoj posudi i do nedelju dana.
Prijatno!
Izvor: stvarukusa.mondo.rs