Odličan recept za medeno srce
Odličan recept za medeno srce
Foto: http://www.proverenirecepti.com

MEDENO SRCE

Medeno srce je sočan I veoma ukusan kolač koji svi volimo. Nije skup, priprema krajnje jednostavna, preporuka na kvadrat!

SASTOJCI:

za testo

200 g brašna

250 g šećera

1 kašika kaka

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica mlevenog cimeta

1/3 kašičice mlevenog karanfilića
+
300 ml mleka

50 ml ulja

4 kašike džema od kajsija (oko 120 g) ili 2 pune kašike meda (oko 80-100 g)

i još

6 kašika džema od kajsija (oko 180 g)

200 g čokolade za kuvanje

60 ml ulja

PRIPREMA:

U vangli pomešati sve suve sastojke – brašno, šećer, kakao (prosejan kroz cediljku za čaj), sodu i začine. Dodati mleko, 50 ml ulja i džem (ili med), pa sve dobro promešati.

Testo izliti u namašćen i brašnom posut veći četvrtasti pleh (35 x 25 cm), peći na 180°C oko 15-18 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.

Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. Šest kašika srednje gustog džema od kajsija samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.

Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi.

Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.

Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke. Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše izvadili.

Napomene:

– Začine možete kombinovati kako god volite, ili koristiti gotovu mešavinu začina za medenjake. Ja uvek stavim cimet, vrlo često i karanfilić, a ponekad ubacim i đumbir, ili piment, ili muskatni orah, ili kardamom…

– Zamenite mleko vodom i imaćete posni kolač.

Izvor: http://www.proverenirecepti.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.