Sitni kolači su neizostavni deo slavske trpeze. Iako sad može da se kupi kilogram sitnih kolača skoro u svakoj prodavnici po pristupačnoj ceni, ima I onih koji jednostavno vise vole sami da prave. Ništa ne može biti ukusno kao domaći kolači. Oni mogu da stoje i po nedelju dana, a ako se sve ne poručka mogu se zamrznuti.Kada ih izvadite iz zamrzivača ostavite ih nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa ih poslužite. Kolači ne menjaju ukus, isti su kao i pre zamrzavanja.
U ovom postu ćete naći nekoliko recepata za sitne kolače koji su brzi, laki i jednostavni za pripremu, a već za par dana sledi nastavak :).
ROLAT OD OBANDI SA BANANICAMA
SASTOJCI:
1 časa mleka,
1 časa šećera,
pola margarina (125g),
100g čokolade,
150g mlevenih oraha,
150g mlevene plazme,
8 bananica,
2 lista oblande.
PRIPREMA:
Oblandu preklopite mokrom krpom i ostavite da omekša.
U šerpicu sipajte mleko, šećer, čokoladu i margarin. Stavite na šporet i kuvajte mešajaći dok se margarin ne rastopi. Kada je fil provrio sklonite sa šporeta i umešajte mlevene orahe i mleveni keks.
Kada se smesa ohladila polovinu premažite preko jedne oblande.
Na jedan kraj oblande poređajte čokoladne bananice i pažljivo urolajte oblandu.
Postupak ponovite i sa drugom oblandom i ostatkom fila.
Zavijte oblande u foliju i ostavite u frižideru da se stegnu.
Isecite ih na i poslužite.
PLAZMA ROLAT SA EUROKREMOM
SASTOJCI ;
300g mlevenog plazma keksa,
150 ml soka ceđene narandže,
100g margarina od vanile (može i običan),
1oo gr šećera u prahu.
Za mazanje :
200g euro krema ili nutelle.
Za glazuru :
100g čokolade,
3 kašike ulja,
kockica margarina.
PRIPREMA :
Margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom u prahu. Dodajte plazmu i lepo izmešajte, najbolje rukama. Postepeno sipajte sok i mesite. Kada se napravi lepa kompaktna smesa preručite je na foliju i rukama oblikujte pravougaonu koru.
Ako želite sitnije kolače od ove smese napravite dve kore.
Koru od plazma keksa premažite kremom.
Uz pomoć folije zarolajte plazmu.
Rolat uvijte u foliju i stavite u frižider na 2~3h.
Napravite glazuru na tihoj vatri i prelijte preko rolata.
Četkicom ravnomerno razmažite po rolatu.
Vratite u frižider da se lepo stegne.
Isecite rolat i poslužite dragim osobama :).
ČOKOLADNE KUGLICE SA RUMOM
SASTOJCI :
600g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200g čokolade,
100g margarina,
100g suvog grožđa,
200g žele bombona,
100g kokosa,
5 kašika ruma.
PRIPREMA:
U šerpu sipajte mleko, šećer, čokoladu i margarin. Stavite na šporet da se kuva uz neprestano mešanje.
Kada se margarin rastopite dodajte vanilin šećer, suvo grožđe i rum.
Kada provri sklonite sa šporeta.
U dublju posudu ubacite keks i iseckane na kockice žele bombone.
Sjedinite keks sa prokuvanom smesom i mešajte dok ne dobijete lepu glatku masu.
Od te smese izdvajajte po malo i dlanovima oblikujte bombice željene veličine.
Svaku uvaljte u kokos.
Ostavite ih nekoliko sati da se ohlade, pa ih posužite.
ROLAT OD OBLANDI SA BANANAMA
SASTOJCI:
150g putera ili margarina,
200g šećera u prahu,
2 veće bananane,
200g rastopljene čokolade,
400g mlevenog keksa,
200g žele bombona,
2 lista oblande.
PRIPREMA:
Oblandu preklopite mokrom krpom i ostavite da omekša.
Margarin, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, mikserom sjedinite sa šećerom u prahu.
U tu smesu ubacite ispasirane banane.
Sve lepo sjedinite pa pomešajte sa mlevenim keksom, rastopljenom čokoladom i iseckanim žee bombonama.
Tim filom filujte omekšale oblande.
Uvijte u rolat i ostavite da se ohlade i stegnu, pa ih isecite i poslužite.
GNEZDA OD KEKSA SA EUROKREMOM
SASTOJCI:
500g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200g čokolade,
100g margarina,
2 kašike ruma (može, a ne mora)
100g kokosa,
300g eurokrema, linolade, nutele ili nekog drugog krema.
PRIPREMA:
U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, čokoladu, rum i margarin. Stavite na šporet da se kuva uz neprestano mešanje.
Kada provri sklonite sa šporeta.
U dublju posudu stavite keks i ulijte smesu koja se kuvala pa sve lepo promešajte da se sjedini.
Pravite kuglice, pa prstom napravite udubljenje da iči na gnezdo.
Uvaljajte gnezda u kokos.
Napunite poslastičarski špric kremom, pa punite gnezda.
Ostavite gnezda se lepo ohlade i stegnu pa ih poslužite.
KINDER KUGLICE I PRALINE
SASTOJCI :
600g mleka u prahu,
600g šećera,
250g margarina,
100g čokolade,
200 ml vode.
PRIPREMA :
Ušpinovati šećer sa vodom kao za slatko ili pite (kuvati i kada provri ostaviti da vri još 7~8 minuta).
Margarin penasto umutiti i dodati mleko u prahu, pa sve lepo sjediniti.
Vreo sirup uliti u posudu sa margarinom i sve lepo izmiksati.
Smesu podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati otopljenu čokoladu.
Ostaviti filove da se malo prohlade.
Od svake smese uzeti po malo i praviti kuglice.
Ako imate kalupe za projice ili praline u obicima možete ih puniti ovom smesom.
Ostavite ih u frižideru da se lepo ohlade i stegnu pa ih poslužite.
ROZEN TORTA SA KARAMELOM
SASTOJCI:
100g čokolade,
400g šećera,
500ml vode,
400g melvenog keksa,
250g margarina,
pakovanje kora za rozen tortu.
Za glazuru:
200g čokolade,
5 kašika ulja.
PRIPREMA:
Šećer staviti u šerpicu da se karamelizuje.
Skloniti sa šporeta, pa naliti vodu i vratiti na ringlu da se kuva dok se šećer ne rastopi.
U vrelu smesu dodati margarin i čokoladu i kuvati na smanjenoj ringli dok se sve ne rastopi i lepo ne sjedini.
U tu smesu dodati mleveni keks.
Vrućim filom filovati rozen korice.
Ostaviti rozen tortu da se ohladi, pa je preliti glazurom.
Kada se glazura stegne iseći na kockice i poslužiti.
Ako slavite manju slavu ili pravite više vrsti kolača dovoljno će biti da rozen kore podelite na pola i filojete ih sa pola mere ovog fila, a pola možete premazati sa nekim drugim (pisaću u sledećem postu o tome).
PRIJATNO!
Izvor: milicinakuhinja.blogspot.rs