Švarcvald je jedna jako jednostavna torta koja se brzo pravi. Kakao kore, višnje u želeu, fin mlečni ukus slatke pavlake, savršenstvo! Sočna i kremasta, a ukus je više nego lep.
Sastojci:
Kora:
6 jaja
200g šećera
60g omekšanog putera
1 kašičica vanila ekstrakta ili vanilin šećer
150g brašna
40g kaka
2 kašičice praška za pecivo
Fil:
400g očišćenih višanja
250ml soka od višanja*
5 kašika šećera
2 kašike gustina
5 kašika vode
750ml mlečne slatke pavlake
150ml soka od višanja
50ml višnjevače
Za ukrašavanje: višnje, čokolada i slično
Priprema:
Izmešati brašno sa kakaom i praškom za pecivo i prosejati kroz sito ili cediljku, pa ostaviti sa strane
Dobro umutiti jaja sa šećerom (dok ne pobeli), pa dodati omekšani puter i vanilu i nastaviti mućenje. Dodati prosejano brašno i mešati špatulom ili mikserom na najmanjoj brzini dok se ne dobije jednolična smesa.
Smesu izručiti u kalup prečnika 25 cm postavljen papirom za pečenje.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni sat vremena.
U manju šerpu staviti 250ml soka od višanja, šećer i višnje i zagrevati do vrenja. Posebno umutiti gustin sa hladnom vodom. Kada sok provri, umešati gustin i mešati sve vreme, dok se fil ne zgusne. Ostaviti da se malko samo prohladi.
Ispečenu koru preseći vodoravno na tri dela.
Svaku koru premazati izmešanim sokom od višanja (150ml) sa višnjevačom.
Dve donje kore premazati sa još toplim kuvanim filom od višanja, treću koja će ići na vrh torte ne mazati. Ostaviti da se fil stegne.
Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Prvo premazati jednu koru preko fila od višanja, staviti drugu koru, pa opet premazati preko fila od višanja, pa staviti i treću koru. Šlagom premazati tortu odozgo i po bočnim ivicama. Ukrasiti po želji čokoladom, višnjama i slično.
* sok od višanja = sok koji višnje puste topljenjem ili tečnost kompota iz tegle u kojima su bile višnje ili isceđen sok od višanja.
Prijatno!
Izvor: kuhinjazaposlenezene.com