Evo kako jednostavno da očistite mašinu za pranje veša
Evo kako jednostavno da očistite mašinu za pranje veša
Foto: unsplash.com/@planetcare

KAKO DA OČISTITE MAŠINU ZA PRANJE VEŠA OD NEPRIJATNIH MIRISA I NEČISTOĆA?

Stalnim korišćenjem, u mašini za pranje veša talože se bakterije i gljivice kojima pogoduje vlažnost unutar mašine za pranje gde se one i razvijaju. Iz tog razloga svakoj mašini je povremeno potrebno temeljno čišćenje.

Neki uređaji za pranje imaju svoju funkciju čišćenja veš mašine, tačnije bubnja tako da pročitajte uputstvo za korišćenje koje ste dobili prilikom kupovine. Takođe, u uputstvu može stajati i da se gubi garancija ako se koriste neka sredstva za uklanjanje kamenca, pa je svakako poželjno pročitati ga.

KADA JE PRAVO VREME DA SE OČISTI VEŠ MAŠINA?

Mašinu za pranje veša je najbolje čistiti barem jednom mesečno. Korišćenjem veš mašine, gomilaju se deterdžent, omekšivač i prljavština koji kasnije stvaraju probleme. Kada vam se desi da izvadite sveže oprani veš iz mašine i on ne miriše već ima neprijatan miris, vreme je za čišćenje.

ŠTA JE POTREBNO ZA ČIŠĆENJE MAŠINE ZA PRANJE VEŠA?

Kako bi vam veš mašina bila temeljno čista možete upotrebiti jednostavnu kombinaciju domaćeg sredstva za čišćenje: soda bikarbona i alkoholno sirće. Ova dva sastojka su se jako dobro pokazala u različite svrhe pa i u efikasnom otklanjanju nečistoća, neprijatnih mirisa i dezinfekcije.

Evo kako jednostavno da očistite mašinu za pranje veša
Foto: pixabay.com

KOJI JE POSTUPAK?

Prvo što čistite jeste pregrada u koju se sipaju prašak i omekšivač jer je to mesto pogodno za razvoj buđi koji se pokretanjem programa za pranje, dalje  širi na ostale delove mašine i samog veša koji se pere. Izvadite pregradu odnosno fioku napolje ako je moguće jer ćete tako imati lakši pristup da je  efikasno i lepo očistite. Fioku operite pod mlazom tople vode i lepo ukolnite ulepljeni prašak sa zidova pregrada, potom dobro isperite i ostavite da se osuši. Iskoristite da dobro očistite i prostor u kom se nalazi fioka jer se često dešava da se i u tim delovima nataloži dosta nečistoća. Kada se sve lepo osuši, vratite pregradu na svoje mesto.

Nakon pregrade, prelazimo na čišćenje vrata i gume na vratima mašine koje su takođe podložne skupljanju prljavštine, gljivica i ostalih nečistoća koje su se nakupile prilikom pranja. Gumu oko vrata i sve nabore treba detaljno obrisati, ali veoma pažljivo kako je ne bi oštetili. Možete uzeti alkoholno sirće, natopiti krpu ili sipati u neku bočicu sa raspršivačem i napreskati sve delove gume i obrisati. Isto ponoviti i sa vratima.

Na kraju prelazite na čišćenje bubnja veš mašine već dobro poznatim i efikasnom metodom. U bubanj veš mašine sipajte 2dl alkoholnog sirćeta i ¼ šolje sode bikarbone. Zatim, u fioku odnosno odeljak gde ide prašak sipate sodu bikarbonu, a u odeljak gde ide omekšivač sipate sirće. Pokrenite mašinu na prazno da opere ceo program iskuvavanja na najvišoj temperaturi – 90 stepeni.

Na ovaj način ćete se osloboditi svih  neprijatnih mirisa, gljivica, bakterija i kamenca koji su se taložili u određenim delovima. Redovnim čišćenjem čuvate vaše zdravlje i baš zato je bitno da ne zaboravljate na ovaj bitni korak.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.