Evo kako da napravite domaće sredstvo za čišćenje stakla
Evo kako da napravite domaće sredstvo za čišćenje stakla
Foto: thespruce.com

KAKO DA SAMI NAPRAVITE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE STAKLA

Domaće sredstvo za čišćenje stakla je jedno od lakših „uradi sam“ sredstava za čišćenje i verovatno već imate sastojke u svom domu. Pravljenje sopstvenog sredstva za čišćenje prozora štedi novac, odlično čisti prozore i ne ostavlja mrlje.

PRE NEGO ŠTO POČNETE TREBA DA ZNATE:

  • Ako živite u oblasti sa tvrdom vodom, koristite destilovanu vodu kada pravite sredstvo za čišćenje prozora. Destilovana voda ne sadrži minerale (kalcijum i magnezijum) koji ostavljaju zamućene naslage na staklu.
  • Mešajte u malim količinama, tek toliko da se napuni boca sa raspršivačem.
  • Nakon mešanja serije sredstva za čišćenje stakla, obavezno označite bocu sa raspršivačem jasno i dodajte datum kako biste znali da li su sastojci sveži.

SAVETI:

Sredstvo za čišćenje čuvajte u suvom prostoru sa kontrolisanom temperaturom, dalje od dece i kućnih ljubimaca, zaliha hrane i direktnih izvora toplote.

Nemojte ponovo koristiti praznu, istrošenu kupovnu bocu za čišćenje. I sirće i alkohol deluju kao rastvarači i pokupiće sve tragove drugih hemikalija koje su ostale u staroj boci sa raspršivačem. Zato je najbolje da kupite novu bocu sa raspršivačem koju ćete koristiti za vaše sredstvo za čišćenje stakla. Sa novom, čistom bocom, nećete morati da brinete o neželjenim i potencijalno opasnim reakcijama.

Da bi napravili ovo odlično sredstvo, potrebno vam je:

Evo kako da napravite domaće sredstvo za čišćenje stakla
Foto: thespruce.com
  1. 1 plastična boca sa raspršivačem
  2. 1 boca alkoholnog belog sirćeta
  3. Destilovana voda
  4. Eterična ulja (opciono)
  5. 1 etiketa

Priprema:

Kada pravite svoje „uradi sam“ sredstvo za čišćenje, alkoholno belo sirće je odličan izbor iz razloga što je sirćetna kiselina u sirćetu moćno sredstvo za čišćenje koje rastvara mineralne naslage i masne mrlje.

Kako bi napravili sredstvo za čišćenje prozora, potrebno je da u čistu bocu sa raspršivačem sipate sirće i destilovanu vodu u istoj razmeri. Zatim označite zbocu.

Evo kako da napravite domaće sredstvo za čišćenje stakla
Foto: thespruce.com

Ukoliko vam smeta jak miris alkoholnog sirćeta možete dodati eterično ulje. Dodajte oko 10 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja u vodu i sirće i protresite bocu sa raspršivačem da se sve lepo sjedini.

Ako planirate da dodate eterična ulja, razmislite o upotrebi staklene boce sa raspršivačem. Eterična ulja, čak i razblažena u tečnostima, i dalje mogu biti dovoljno koncentrisana da razgrade neke vrste plastičnih boca i izazovu curenje.

KAKO KORISTITI SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE SIRĆETA

Počnite od vrha prozora da biste izbegli kapljanje i prskanje baš kao i bilo koji čistač stakla. Obrišite prljavštinu krpom koja ne ostavlja dlačice ili novinama.

Izvor: thespruce.com

RECEPT ZA KOKTEL WHITE RUSSIAN
Sledeći artikal
KOKTEL WHITE RUSSIAN

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.