Evo kako najbolje da održavate i čistite nakit
Evo kako najbolje da održavate i čistite nakit
Foto: pexels.com/@harper-sunday

SAVETI ZA ODRŽAVANJE I ČIŠĆENJE NAKITA

Vaš nakit će lepše izgledati ukoliko ga redovno čistite. Čuvati ga na mestu koje nije izloženo sunčevoj svetlosti. Nakit koji ne planirate da nosite svaki dan je najbolje da čuvate u platnenim kutijicama ili stavite u kesice koje mogu hermetički da se zatvore. Vrlo je bitno da prilikom čišćenja nakita budete pažljivi jer može da se ošteti.

Nakit od srebra

Srebrni nakit možete čistiti sa krpicom za srebro koja se kupuje u juvelirnicama. Naravno, možete i iskoristiti sredstva koja imate u kući. Ja lično svoj srebrni nakit najčešće čistim sa sodom bikarbonom. Solju vode zagrejte do ključanja i u nju sipajte kašičicu sode bikarbone, smanjite temperaturu i stavite nakit unutra. Nakon nekog vremena kada vidite da nakit beo odnosno sjajniji i čist, izvadite nakit, isperite pod vodom i odložite da se osuši. Pored toga možete i da malo sode bikarbone stavite na vlažnu vatu ili tupfer i lepo očistite vaš nakit, isperite pod vodom i osušite.

Za srebrni nakit možete koristiti i limun. Isecite limun na deblje listove i istrljajte dobro nakit, nakon toga nakit isperite pod vodom pa odložite da se osuši.

Nakit od zlata

Zlatni nakit najbolje je čistiti tako što ga umočite u vruću vodu pomešanu sa nekoliko kapi amonijaka. Nakon čišćenja nakit isperite, osušite i ispolirajte nekom mekanom krpicom. Takodje možete i koristiti deterdžent za veš, koji ćete staviti u već provrelu vodu i nakon toga staviti nakit  sat vremena. Posle toga potopite nakit u hladnu vodu i osušite. Zlato je mekan metal pa je veoma bitno da budete pažljivi kada čistite nakit da ga ne oštetite.

Nakit od bakra

Nakit od bakra najlakše je čistiti tako što namočite krpu u sapunicu u koju ste dodali alkohol. Isperite čistom vodom, osušite i istrljajte nekom mekom krpom.

Nakit od poludragog kamena

Za ovakav nakit je najbolji alkohol. Nakit potopite u alkohol, nakon toga ga dobro obrišite čistom pamučnom krpom, uklanjajući nakupljenu prljavštinu.

Nakit od dragog kamena – dijamanti, safir i rubin

Najbolji način da očistite ovakav nakit je sa vodom u kojoj je dodata kašika deterdženta za sudove i par kapi amonijaka.

Biseri

Biseri se čiste tako što ih potopite u mlako vinsko sirće i držite par sekundi, zatim ih potopite u mlaku vodu. Izvadite i ostavite da se osuše. Bisere takodje možete očistiti tako što ih ostavite da prenoće u slanoj ili morskoj vodi.

Recept za ukusnu salatu
Sledeći artikal
KOMBINOVANA SALATA

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.