The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Supermesec je naziv za pun Mesec koji je veći i sjajniji nego inače, a sam termin je prvo bio vezan za astrologiju.

Zaljubljenici u astronomiju 14. decembra imaće priliku da uživaju u retkom Supermesecu, jer će Zemljin satelit biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine. 

Za one koji su propustili Supermesec u oktobru, naredni će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mesec će tada izgledati oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od uobičajenog punog Meseca. To je i nabliže što će nam se približiti do 2034. godine. 

Šta je tačno Supermesec? Kako NASA objašnjava, Mesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge. 

Kada se Sunce, Mesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermesec. U zavisnosti od toga odakle se posmatra, cela pojava može da se prilično razlikuje, a u našem regionu Mesec taj dan izlazi nešto pre 17 sati. 

Osim ovih u oktobru i decembru, ove godine ćemo imati još jedan Supermesec u novembru koji će 14. novembra zaseniti Geminide. Kiša meteora biće 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.b92.net/ 

 

Komentari: