The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nakon povratka sa godišnjeg odmora često nas dočeka pomalo zagušljiv dom. Ali, ustajali vazduh zarobljen iza čvrsto zatvorenih prozora samo je spoljna, našim čulima dostupna manifestacija jedne suptilnije pojave – u našem se domu zaustavila energija, postala je teška i nezdrava!

Baš kao i naše telo, naš prostor ima svoj energetski život – puni se i prazni i u njemu energija cirkuliše. Kao što naša energija zavisi od onoga šta jedemo, osećamo i mislimo, tako i naš prostor odiše sa onim što u njega unosimo - emocijama, uverenjima i stanjima njegovih sadašnjih ili bivših stanara, ali i uticajima iz okruženja. Ako ste malo osetljiviji, sigurno ste nekad u životu osetili svojevrstan uticaj kad ste ušli u prostor u kojem se odigrala neka svađa ili ste osetili težinu onde gde je neko dugo tugovao ili bolovao.

Ta težina može se trajno nastaniti u delovima vašeg doma i izazivati u vama neprijatnost. A ako je verovati zakonu da slično privlači slično i da se sličnim hrani, loše vibracije u vašem domu mogle bi privući još negativnosti. Srećom, baš kao što možemo obrisati prašinu, usisati dom i dobro ga provetriti, i negativnu energiju možemo izbaciti iz kuće. Iako se metode energetskog čišćenja prostora vežu uz Istok i tamošnje filozofije, prava je istina da su svi delovi sveta pa i mnoge religije jednom poznavale ove rituale, ali znanje o njima s vremenom se izgubilo. Jedino se na Istoku ono još neguje pa je tako, na primer, sastavni deo feng shuija, veštine energetskog uređenja prostora.

„U prošlosti su se i na našem području domovi ritualno energetski čistili. Obično su se pre velikih praznika domovi fizički pospremali, a žene na ognjištu palile su aromatično bilje, pa čak i bacale kuglice tamjana, pa su na taj način čistili i posvećivali prostor pripremajući ga za doček božanske energije. I osveštanje kuća koje danas obavljaju sveštenici nekada je bilo oblik energetskog čišćenja. Tamjanom sveštenici teraju zle sile. Ne kaže se uzalud da negativnost beži od tamjana.

Ranije smo imali i drugačiji odnos prema domu. Delovi doma posvećivali su se višim silama, kako god ih je neko zvao. Možda poznajete neke starije ljude koji u kući imaju svojevrsne oltare na kojima se mole. Na njima neretko upale sveću, a vatra je jedan od načina na koji možemo uništiti, tj. sagoreti nepovoljnu energiju i poštovati i privući pozitivnu. Istočnjaci pak središnji deo doma ostavljaju praznim posvećujući taj prostor meditaciji i molitvi koje stvaraju pozitivnu energiju.

Deo tog energetskog čišćenja možemo stvoriti i danas ako iskoristimo sačuvana znanja. Energetsko čišćenje prostora, kaže Sanda Mesek, najvažniji je korak pri uređenju doma i treba prethoditi svim drugim zahvatima. Ono je poput gradnje na zdravim temeljima. Čistiti možemo različitim metodama, koristiti jednu ili više njih, retko i temeljno ili često i pomalo.

U feng shuiju metode čišćenja povezane su sa elementima u prirodi. So pripada zemlji i, posuta po prostoru, upija negativnu energiju. Vatra, na primer, ona sa zapaljenih sveća, sagoreva negativnosti. Paljenje određenog bilja, poput tamjana i žalfije čiji mirisi prožimaju prostor, pripada vazduhu, a zvuk metalu. Zvuk zvona, koja se često koriste u čišćenju, raspršuje ili reže negativnu ustajalu energiju, dok je posvećena ili energizovana voda ispira.

Energetsko čišćenje prostora preporučuje se u situacijama kad ulazite u novi životni prostor, posebno ako je neko drugi u njemu živeo pre vas, u vreme i nakon bolesti, nakon što u prostoru dugo nitko nije boravio, u teškim životnim situacijama ili razdobljima kad je prisutno mnogo teških emocija i misli koje stvaraju nepovoljnu energiju i u prostoru. Ali, dobro ga je provesti i kad imate osećaj da vam život stagnira ili kada se nikako ne možete pokrenuti u željenom smeru ili pak onda kad se jednostavno ne osećate dobro u svoja četiri zida bez nekog posebnog razloga.

"Ako energetski čistite dom prvi put, najbolje je obuhvatiti metode svih elemenata. Energije prisutne u domu različito će reagovati na te metode pa što ne zahvatite jednom, verovatno ćete počistiti drugom. Ali, slušajte i svoj unutrašnji glas i dodajte ritualima ono što vam odgovara. Intuicija će nam često preporučiti upravo ono što nam je u datom trenutku potrebno“, ističe Sanda koja se vodi tim načelom. Iako primenjuje sve metode, kad situacija to zahteva, ona svaki dan napravi neki mali ritual – zapali sveću ili mirisnu žalfiju ili lovor i lavandu, što ćete retko naći priručnicima feng shuija. Umesto tibetskim zvonima, čišćenje zvukom ponekad sprovodi na moderniji način, puštanjem mantra ili drugih melodija. Mogućnosti su beskonačne.

Sandi je, međutim, najdraže paljenje smolastih kuglica tamjana, od čijeg je teškog mirisa nekada zazirala, ali danas sa oduševljenjem kaže: "Sad mi je jasno zašto su se zbog tamjana vodili ratovi. To je moćna biljka koja vrlo temeljno pročišćava. Stvara lakoću, svežinu i protok energije u prostoru. To se jednostavno oseti." Za njegovu moć znale su mnoge civilizacije od Egipta do starog Rima i smatrale ga božanskim ili svetim.

Malo ta informacija koristi onima kojima je miris tamjana pretežak, ali Sanda ima rešenje i za to. "Tamjan se pali tako da se stavi na komadić užarenog briketa na kojem se rastapa. Ako vam smeta njegov miris, na kraju rituala na briket možete kapnuti omiljeno eterično ulje koje će prekriti miris tamjana". Ako vas muče respiratorne bolesti, prostor će najbolje pročistiti žalfija. Ona će sagoreti, kako je Sanda zove, "sirupastu" gustu energiju koja podseća na sluz i podstaći ozdravljenje.

"Prostor nikad ne čistim sama", kaže slikovito Sanda, "već pozovem pozitivne sile da me štite. Za neke je to Bog, za druge Buda, za treće anđeli, za četvrte svetlost ili Univerzum." Ponekad se zna dogoditi, otkriva, da se nakon čišćenja razboli, ali to brzo prođe. Baš kao što nagomilana prašina, paučina i otpaci mogu loše delovati na zdravlje, tako i energetsko smeće može na trenutak poremetiti našu ravnotežu. Ali, temeljno kupanje, tj. tuširanje nakon čišćenja obično je dovoljno da se sva negativnost spere.

"Važno je čistiti svesno, odnosno biti prisutan i usmeren na ono što radimo. Ponekad se uhvatim da razmišljam o nekom aktuelnom problemu baš u vreme energetskog čišćenja. Ako se to dogodi, uvek krenem ispočetka. Važno je svoju energiju i pažnju posvetiti tom procesu", objašnjava Sanda i naglašava da je pre svakog čišćenja važno izraziti nameru, tj. razlog zašto čistimo. Zato, ako želite ove jeseni iz svog doma odbaciti ustajalost, neprijatnost, tugu, umor i nervozu ili jednostavno postići prijateljsku prijatnu atmosferu, isključite telefone i druge uređaje i osigurajte nekoliko sati mira. Nakon što vaša energetska metla pomete prostor, sigurno će i ukućani i gosti osetiti dobre vibracije u vašem domu.

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.lepaisrecna.rs

Komentari: