ZNAČENJE BOJA I KAKO UTIČU NA NAŠE PONAŠANJE
ZNAČENJE BOJA I KAKO UTIČU NA NAŠE PONAŠANJE

ZNAČENJE BOJA I KAKO UTIČU NA NAŠE PONAŠANJE

U Velikoj Britaniji je sprovedeno istraživanje koje je otkrilo da boje utiču na naše ponašanje. S obzirom da smo stalno okruženi bojama, naučeni smo da boje vezujemo za određene vrednosti.

Predstavljamo vam 12 KLJUČNIH BOJA, njihovo značenje i kako može da utiče na vas i ljude oko vas.

  1. BELA

Smatra se da je bela boja savršenstva. Bela boja znači sigurnost, jasnost, jednostavnost, darežljivost, moralnost i čistoću. U primenjenoj simbolici, povezana je sa profesionalizmom i poslovnošću.

  1. SIVA

Siva boja je neutralna boja. Komunicira praktičnost, sigurnost, pouzdanost, mudrost, postojanost, zrelost, kompromis.

  1. CRNA

Crna je boja autoriteta i moći.

Značenja crne boje su elegancija, formalnost, tajnovitost, dubina, dramatičnost, ozbiljnost, zagonetnost, misterija, bogatstvo, tuga, dostojanstvo, noć, prestiž…

  1. BRAON

Braon je boja koja se odnosi na komfor, stabilnost i jednostvnost.

Značenja braon boje su i drvo, zemlja, stabilnost, prijateljstvo, kuća, udobnost, izdržljivost, intimnost, spokoj, briga, zadovoljstvo, snaga, senzualnost, produktivnost,  praktičnost….

  1. ZELENA

Zelena je najpopularnija boja za dekoraciju. Sinonim je za zdravlje i prirodu. Stvara utisak opuštanja. Mnogi govornici pred bitne nastupe sede u zelenim sobama da bi se opustili.

Zelena simboliše svežinu, hladnoću, razvoj, bogatstvo, sigurnost, stabilnost…

  1. PLAVA

Plava boja je omiljena boja kod više od polovine svetske populacije. Asocira na nebo i more. Reflektuje mir, harmoniju, poverenje i sigurnost.

Značenja plave boje su i kreativnost, inteligencija, inspiracija, umetnost, napredak, sigurnost, tehnologija, sloboda, beskrajnost, uteha, stabilnost.

  1. CRVENA

Crvena je najtemperamentnija boja. Odnosi se na strast, vatru, brzinu, nadmetanje. Ima veoma visoku vidljivost i zbog toga se saobraćajni znakovi opasnosti kao i zaustavni stop znakovi, štop svetla na automobilima, i vatrogasna oprema farbaju u crveno.

  1. ŽUTA

Žuta je boja sunčeve svetlosti i leta. Donosi optimizam, sreću, idealizam i maštu. Optimistična je, moderna i diže na noge.

Značenja žute boje su zadovoljstvo, intelekt, ubrzano učenje, memorija, saradnja, organizacija, čistoća, entuzijazam, razumevanje, radoznalost, želja za poboljšanjem, nada, prosvetljenost, energija…

  1. LJUBIČASTA

Ljubičasta je boja fantastike, igranja, impulsivnosti i snova. Ženstvena je i romantična. Podrazumeva luksuz i imućnost.

Simboliše uzvišenost, dostojanstvo, visok položaj, poštovanje, otmenost, prefinjenost, kraljevstvo, moć, elegantnost, uticaj, skriveno znanje, ponos, visoke ambicije, plemenitost…

10.NARANDŽASTA

Narandžasta je topla boja koja proizvodi entuzijazam i vibracije. Kombinuje energiju crvene i sreću žute boje.

Značenja narandžaste boje su i velika sreća, osiguranje, snaga, bogatstvo uma, odlučnost, nezavisnost, sunčeva svetlost, ravnoteža, euforija, poslovni ciljevi, ambicija, karijera, ciljevi, uspeh, prodaja, akcija.

11.SREBRNA

Značenja srebrne boje su glamuroznost, izuzetnost,  industrija, intuicija, snovi, komunikacija, savremenost…

12.ZLATNA

Zlatna boja priziva osećanja prestiža. U istoriti, zlato je često simbolizovalo boga. Zato danas upotrebom zlatne u dizajnu komuniciramo prosvetljenost, mudrost, bogatstvo, pobedu, novac, moć, sreću, smisao, nauku, ispunjenje, koncentraciju i visoki kvalitet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.