Ovo je nekoliko MODNIH TERMINA koje bi svi trebalo da znaju.
Ovo je nekoliko MODNIH TERMINA koje bi svi trebalo da znaju.

DA LI UOPŠTE ZNATE ŠTA ZNAČI STATEMENT, HAUTE COUTURE ILI ATHLEISURE

Ako pratite modne trendove i fashion blogerke, onda vam je sigurno većina termina iz modnog sveta poznata! Međutim, u poslednje vreme modna terminologija se ubrzano razvija i sve je teže ispratiti.

Mnoge engleske reči kao što su clutch torbica ili statement su toliko postale zasupljene da se više i ne trudimo da prevodimo i redovno ih koristimo. Nekima se od njih i služimo iako im zapravo i ne znamo značenje.

Iz tog razloga smo izdvojili nekoliko MODNIH TERMINA koje bi svi trebalo da znaju.

#1 STATEMENT

U modnim krugovima reč statement se najčešće upotrebljava uz nakit ili neki modni dodatak i predstavlja drugačiji, upečatljivi modni dodatak koji podiže i najdosadniju odevnu kombinaciju. Statement komade nosite kada želite da izazovete „vau“ efekat.

#2 VINTAGE

Značenje ove reči vezuje se za nešto što je starinski, ali moderno i nikada neće izaći iz mode. Vintage mode je predstavlja drugačiji stil odevanja i najčešće se vezuju sa stilom 50 – ih i 60 – ih godina, ali to nije pravilo. Vintage odeća predstavlja komade koji se mogu naći u Secon hand šopovima, specijalnim radnjama za ovakvu odeću ili na pijacama. Vintage termin bi trebao da se koristi kao referenca za sve predmete starije od 20 godina.

#3 HAUTE COUTURE

Haute couture je inače francuski izraz za visoku modu čiji se razvoj prati na modnim pistama i koja uglavnom nije funkcionalna. Njena svrha je uglavnom promocija modne kuće i služi kao inspiracija za proizvodnju i kreaciju nove mode, a prezentuje se na modnim pistama Pariza, Londona i Milana. Haute couture se proizvodi u limitiranim količinama, po meri i u ograničenom vremenskom roku.

#4 PRÊT-À-PORTER

Za razliku od haute couture, prêt-à-porter označava odeću koja je gotova, domah nosiva (ready to wear). Ovakve kolekcije se stvaraju za globalno tržište I za masovnu proizvodnju. Za razliku od visoke mode (haute couture), ova moda je profitabilnija i prilagodljivija tržištu. Ove revije prikazuju jednu sezonu unapred, na proleće se prikazuju kolekcije za jesen/zimu, a u septembru je revija za sezonu proleće/leto naredne godine. Na ovaj način nam omogućava da najjasnije pratimo pomenljivost mode.

#5 RETRO STIL

Retro stil karakteriše ono što je iza nas i ne podrazumeva samo stil oblačenja već i dugi niz predmeta, kao što su stari radio, gramofonske ploče i sl. Ono što danas najčešće predstavlja retro stil je svetlucav i krupan nakit, cvetni print, tufnice, marame oko vrata i na glavi, široke pantalone, jednodelni kupaći kostimi i još mnogo toga.

#6 ATHLEISURE

Athleisure se odnosi na udobne i sportske odevne komade. Koristi se za sortski stil oblačenja, dizajniran da bude pogodan kako za teret, tako i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Vezuje se za rast svesnosti o važnosti zdrave hrane i brige o telu.

#7 CLUTCH TORBICE

Clutch torbica je ženska torbica bez ručki, odnosno torbica sa poklopcem.

#8 BOMBER JAKNA

Bomber jakna je kratka, ima lastiš u struku i na krajevima rukava, a zakopčava se rajsferšlusom.

#9 FEDORA

Fedora je ime za skoro svaki šešir sa uskim obodom, tačnije kratkog je oboda i „uštinut“ na sredini. Ovaj šešir može biti raznih materijala i boja.­

#10 CASUAL (KEŽUAL) STIL

Kežual stil podrazumeva udoban i ležeran način odevanja. Nezaobilazan deo kežual stila su dukserice, majice, farmerke i sl. Sve kombinacije u kojima se osećate prijatno je naziva kežual stilom.

#11 CULOTTE PANTALONE

Culotte ili kilote pantalone su jednostavnog kroja koja dobro stoji svakom tipu građe. One su u stvari suknja – pantalone, imaju široke nogavice i veoma su udobne.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.