Izbegavajte ove uobičajene greške kada skladištite zimsku odeću
Izbegavajte ove uobičajene greške kada skladištite zimsku odeću
Foto: @pvproductions I freepik.com

GREŠKE KOJE TREBA IZBEGAVATI KOD ODLAGANJA ZIMSKE ODEĆE

Kada se vreme zagreje, vreme je da počnemo da razmišljamo o čuvanju zimske odeće na tavanu, podrumu ili gornjim policama naših ormara kako bismo napravili mesta za osnovne stvari za proleće i leto. Iako je primamljivo svaki zimski džemper i vuneni kaput baciti u veliku plastičnu kantu i gurnuti ih na tavan, ipak, odvojiti vreme za odlaganje zimske odeće na pravi način će se isplatiti tako što će vaša odeća trajati duže.

Izbegavajte ove uobičajene greške kada skladištite zimsku odeću — i bićete zahvalni za šest meseci kada odete da raspakujete svoje džempere i nađete ih mirišljave i bez rupa od moljaca.

GREŠKA BROJ 1: NE OPERETE ODEĆU PRE NEGO ŠTO JE ODLOŽITE

Nećete nositi ovu odeću neko vreme, tako da nema potrebe da je perete, zar ne? Pogrešno! Čuvanje odeće – od toplih hulahopki do džempera – sa mrljama od hrane i mirisima na njima ne samo da otežava kasnije uklanjanje mrlja, već može privući bube i štetočine. Umesto toga, operite ili hemijsko očistite odeću i tretirajte sve mrlje pre nego što odložite svoju zimsku odeću. Osim toga, u budućnosti ćete biti zahvalni kada otpakujete odeću koja je spremna za nošenje zimi.

GREŠKA BROJ 2: NE ZAŠTITITE ODEĆU OD MOLJACA

Ako ste ikada imali omiljeni džemper koji je grickao gladni moljac, onda znate koliko je razočaravajuće pronaći rupe od moljaca na voljenom komadu odeće. Preskočite smrdljive kuglice moljca i stavite grančicu lavande ili neke mirisne komade kedra u deo gde ste odložili zimsku odeću – oba mirisa će odvratiti moljce.

GREŠKA BROJ 3: PREVIŠE STVARI UGURATE U JEDNU KUTIJU/KESU

Dok neki predmeti, poput jakne od pufera, mogu biti u redu u vakuumskoj zapečaćenoj kesi koja štedi prostor, drugi predmeti će izgubiti svoj oblik ako se stave u mali prostor. Zimske čizme i cipele imaju tendenciju da budu glomazne, ali odolite iskušenju da prepunite svoju kutiju cipela, ili bi vam čizme mogle ispasti deformisane za šest meseci. Jedan trik je da koristite alate za oblikovanje čizama  kako biste bili sigurni da visoke kožne čizme drže svoj oblik i da ih stavite u čvrste plastične kante kako se ne bi zgnječile.

GREŠKA BROJ 4: ČUVANJE NA POGREŠNOM MESTU

Kada birate mesto za čuvanje zimske odeće, izaberite mesto koje je hladno, suvo i daleko od sunčeve svetlosti. Potkrovlje ili podrum je popularan izbor, ali uverite se da ovo područje ne doživljava ekstremne temperaturne varijacije, koje mogu oštetiti odeću. Takođe izbegavajte vlažne tačke, jer vlaga može izazvati buđ. Na kraju, izaberite mesto dalje od sunčeve svetlosti, koja može da izbledi odeću i izazove temperaturne varijacije između dana i noći.

Ako nemate tavan ili podrum sa kontrolisanom temperaturom, razmislite o čuvanju vansezonske odeće ispod kreveta ili u fiokama kreveta za odlaganje stvari, na visokim policama u vašem ormanu ili u rezervnom ormanu u vašem domu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.