Tikvice imaju delikatan, blago sladak ukus i teksturu koja može biti svilenkasta kada se kuva. S druge strane, svinjetina dodaje bogatstvo ukusa i mesnatost. Kombinacija ova dva sastojka često rezultira izbalansiranim jelom koje je ukusno i zadovoljavajuće.
Pavlaka i senf ovom jelu daju kremastu i blago začinjenu notu. Sve zajedno, ovo jelo može imati bogat, ukus sa blagim naglaskom na svežinu tikvica. Naravno, konačan ukus će zavisiti i od začina i načina pripreme koji koristite u receptu.
SASTOJCI:
1 glavica mladog luka srebrenca
150 g svinjske plećke
1 srednja tikvica
so
biber
1 kašika + 1 kašičica svinjske masti
150 ml neutralne pavlake
2 čena belo gluka
1 kašika senfa
PRIPREMA:
Na jednoj kašiki masti izdinstajte sitno seckanu glavicu mladog luka srebrenca. Stavite da se onako proprži više. Ne dodaje se voda.
Isecite mlado svinjsko meso, najbolje od plećke, jer je ono prošarano masnoćom. Stavite preko luka promešajte, pa dinstajte bez vode samo na masti i na najtišoj vatri u poklopljenoj posudi. Tako dinstajte uz povremeno mešanje oko 20 minuta.
Jednu srednju tikvicu isecite na komade i stavite preko mesa i promešajte.
U početku će biti puna šerpa, a posle će se tikvice smanjiti. Tikvice otpuštaju vodu koja je taman za dinstanje. Dodajte soli i bibera po ukusu. Otprilike 2 kašičice soli.
Pred kraj dinstanja dodajte dva čena belog luka i 30g zlatnog lanenog semena. Ako ga nemate može i obično. Dinstajte još 5 minuta. Ostaće vam malo vode od tikvica i to je dobro, a one će poprimiti mirise i masnoću mesa.
Pekač namažite kašičicom masti.
Ubacite mešavinu sa mesom i tikvicama. Dodajte mlečnu pavlaku za kuvanje i kašiku senfa. Sve lepo sjedinite.
Zapecite u rerni na 180° oko 15 do 20 minuta .
Kada izvadite iz rerne ostavite 10 min. pre serviranja. Jelo može da se jede i potpuno hladno. Naravno možete od začina staviti majčinu dušicu, jer se odlično slaže.
Izvor: stvarukusa.mondo.rs