Irski gulaš sa pečurkama je bogata kombinacija ukusa i mirisa. Ljubiteljima gulaša predstavljamo nesvakidašnji gulaš koji u sebi pored ostalog sadrži pivo. Bukovače, junetina i pivo u gulašu pripremljen na irski način će svakako probuditi sva vaša čula.
Sastojci za 4 porcije:
300 gr bukovače,
300 gr šampinjona,
300 gr junetine,
1 crni luk,
2 šargarepe,
500 ml piva,
3 kašike brašna,
so,
biber,
2 kom lovorovog lista,
malo šećera,
1 kašika vegete,
6 kašika ulja,
peršun.
Priprema:
U veću šerpu naspite 3 kašike ulja i stavite da se zagreje. Oljuštite ljuk, sitno ga isecite i stavite kratko da se prži na ulju. Dodajte luku šargarepu koju ste očistili i isekli na kolutove. Pospite sve sa vrlo malo šećera, i uz neprestano mešanje pržite samo da postane staklasto.
Gotovo povrće izvadite, dodajte preostalo ulje i kratko pržite meso koje ste prethodno isekli na kocke i uvaljali u smesu od jedne kašike brašna malo soli i bibera. Kada je meso porumenelo pospite ga sa preostalim brašnom pa naspite pola litre piva i sve dobro promešajte da se lepo sjedini i da nema grudvica.
U šerpu vratite luk i šargarepu, dodajte lovorov list, vegetu i peršun, pa naspite oko litru vode. Dobro sve promešajte i na laganoj vatri kuvajte oko 2 sata dok meso skroz ne omekani. Ako je potrebno povremeno podlite sa malo vode.
Kad se meso skuvalo dodajte na krupno isečene pečurke i još malo začina po ukusu (so, biber, peršun, vegeta, ljuta paprika)sve krčkajte 20 min i poslužite Irski gulaš sa prilogom po želji. Odlično ide sa pire krompirom ili testeninom.
Prijatno!
Izvor: erecepti.com