BUHAČ
BUHAČ
Foto: es.wikipedia.org

BUHAČ – PRIRODNI INSEKTICID: uzgoj i priprema insekticida

Buhač je biljka koja se nekada uzgajala u velikim količinama u Dalmaciji. Od ove biljke odnosno njenih cvetova možete napraviti najbolji prirodni insekticid, a u nastavku saznajte i kako.

Buhač je prirodni insekticid, ne ugrožava čoveka i životinje i ne šteti okolini. S obzirom da je brzo razgradiv, sasvim je bezopasan za površinske, podzemne, tekuće i stajaće vode, odnosno ekološki je prihvatljiv. PIRETIN koji se nalazi u biljci efikasno uništava sve štetne insekte u bašti.

Sa stabljike se beru samo cvetovi iz kojih se preradom i sušenjem dobija piretinprirodan insekticid u organskoj proizvodnji koji ima svojstvo da kontroliše odnosno odbija veliki broj insekata bez štetnog uticaja na okolinu. Deluje trenutno, što znači da nakon razgradnje ne ostavlja trag. Pomoću insekticida moguće je: zaštititi useve, obnoviti tla, suzbiti najezdu komaraca i muva u domu, zaštititi namirnice u skladištima i zaštititi meso i mesne proizvode u sušarama.

Buhač je veoma otporna biljka koju možete da uzgajate u vašoj bašti, a da biste ga upotrebljavali kao insekticid, možete lako i da pripremite sredstvo od ove biljke, a u nastavku saznajte i kako.

Foto. Babij I flickr.com

Uputstvo za uzgajanje:

Setva nije previše zahtevna, a biljka daje velike prinose. Seme buhača treba da posejete u proleće ili jesen, direktno u leje. Preporučuje se jesenja setva da biste dobili veći prinos. Biljke veoma brzo niču i već na leto ćete dobiti cvetove. Razmak izveđu biljaka bi trebao da bude ok 20 cm da biste mogli lakše da uklonite korov.

Nega podrazume prihranu koju možete da obavite dva puta godišnje kao i okopavanje između redova da bi zemlja bila rastresita. Prihrana se bazira na KAN-u i NPK, koji se koriste po istom principu i za travnjake.

Buhač je veoma otporan na sve vremenske prilike, podnosi sve temperaturne promene i loše vremenske uslove.

Tokom berbe, skidaju se cvetovi koji se suše u tamnoj i provetrenoj prostoriji i nakon toga se pakuju u papirne vrećice.

Priprema insekticida:

150 – 200 g suvih cvetova prelijte sa 10 litara kipuće vode i ostavite da odstoji jedan dan. Nakon toga procedite i koristite u razmeri 50:50. Ovo je količina za velike vrtove, ako koristite za balkonsko cveće dovoljno vam je 1 litar rastvora, svakako prilagodite količine svojim potrebama.

RECEPT ZA SALATU SA ROTKVICOM
Sledeći artikal
SALATA SA ROTKVICOM

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.