KAKO DA NAPRAVITE TERARIJUM ZA BILJKE
KAKO DA NAPRAVITE TERARIJUM ZA BILJKE
Foto: decorating-hq.com

NAPRAVITE TERARIJUM ZA BILJKE I UKRASITE VAŠ DOM

Ukoliko ste ljubitelj biljaka, onda ste na pravom mestu. Napravite TERARIJUM ZA BILJKE veoma lako i jednostavno i ukrasite vaš dom. Biljke su sjajan dodatak svakom domu, pogotovo ako se aranžiraju na kreativan način. TERARIJUMI su slatke male bašte koje će vaš dom krasiti tokom cele godine. Divna ideja, zar ne?

Ukoliko želite ovaj ukras u svom domu, nije potrebno mnogo truda i ulaganja, samo malo volje i mašte. Znajte da je kreiranje terarijuma veoma jednostavan posao, a evo šta vam je sve potrebno:

  1. Terarijum za biljke ili akvarijum (možete da iskoristite stare veće tegle),
  2. Šljunak ili kamenčići,
  3. Aktivni ugalj,
  4. Zemlja ili đubrivo.
Foto: decorating-hq.com

Preporučuje se da se gaje biljke kojima nije potrebno mnogo vode, kao što su kaktusi. Birajte biljke koje su sitne rastom, najbolje spororastuće močvarne vrste kojima prija vlaga i toplota. Najčešće se koriste paprati i mahovine. Međutim u obzir dolaze i različite vrste kaktusa, biljke poput čuvarkuće, aloje, eševerije, kao i afričke ljubičice, begonije su odlične za terarijume.

Foto: decorating-hq.com

IZRADA TERARIJUMA

Terarijum se pravi tako što se stavi šljunak na dno staklene posude 1,5 do 3 cm i dodate jedan sloj aktivnog uglja. Nakon toga, postavite zemlju (za sadnju cveća) u debljini 2 do 5 cm u zavisnosti od visine posude, dodate mahovinu, paprat ili neku drugu biljku za koju ste se odlučili (možete da korstite pincetu kao pomoć) i na kraju zalijte koren biljaka.

Nemojte koristiti postojeću zemlju jer može sadržati mikroorganizme, već kupovnu.

Staklena tegla koju ćete koristiti za terarijum treba da bude tankih zidova ili strana. Takođe, treba da bude dovoljno velika da omogućite biljkama da rastu.

Foto: decorating-hq.com

ČUVANJE I ODRŽAVANJE

Terarijum treba zalivati, ali bez preterivanja, po malo. Treba uvek da izgleda suvo. Izaberite mesto gde nema direkte sunčeve svetlosti i na taj način neće da raste previše brzo.

Foto: decorating-hq.com
Foto: decorating-hq.com
Foto: decorating-hq.com
Foto: decorating-hq.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.