Najbolji način da se rasteretite i smirite um je meditacija
Najbolji način da se rasteretite i smirite um je meditacija
Foto: ©Microgen | Dreamstime.com

10 ZNAKOVA DA VAM TREBA MEDITACIJA

U današnjem svetu osećaji pritiska, umora, i stresa jesu svakodnevna pojava.
Pitanje je da li moraju da budu?
Odgovor je – NE.

Postoje načini da se rasteretite i da zadržite glavu na ramenima. Jedan od najboljih načina da to uradite jeste da MEDITIRATE.

„Um je moćan instrument. Svaka misao, svaka emocija koju stvorite menja hemiju vašeg tela.“ – Sadhguru

#1 Nedostaje vam fokus

Praktikovanje meditativnog stanja od nekoliko sati dnevno može da poveća koncentraciju. Daje nam sposobnost da utišamo moždanu aktivnost, što produžava naš period neprekidane pažnje.

#2 Stalno ste umorni

Umirenje čula dok ste u budnom stanju može vas osloboditi napetosti. Sve dok stalno razmišljate i koristite telo, zaboravljate da se opustite. Čest neželjeni efekat ovoga je letargija.

#3 Imate problema noću sa spavanjem

Ukoliko vaš mozak noću radi prekovremeno, praktikovanje meditacije najmanje jednom dnevno pokreće relaksacioni odgovor vašeg uma i tela. Dnevnom praksom postaje refleksna radnja koja vam omogućuje da zaspite lakše i brže.

#4 Osećate se uznemireno sve vreme

Iščekivanje onoga što dolazi i briga za budućnost proističu iz toga da niste prisutni. Jedna od mojih omiljenih stvari vezanih za meditaciju jeste da vas vraća u sadašnji momenat i da se to prenosi i na ostatak dana.

#5 Nedostaje vam samopouzdanje

Kada meditiramo gradimo snažnu osnovu za samopouzdanje. Tokom meditacije dozvoljavamo mislima kao što su „ja to ne mogu“ da prodju kroz naš um bez poistovećivanja sa njima. Postajemo manje osuđujući i kritični prema sebi.

#6 Vaše emocije idu gore dole

Imamo mnogo spoljnih stimulansa koji utiču na nas uz sve ono što nam se dešava u privatnom životu. Ta energija snažno utiče na emotivno stanje našeg bića. Praktikovanje duboke relaksacije uma i tela daje vam mogućnost da se prizemljite i shvatite da vi imate moć kada se radi o vašim emocijama.

#7 Vaše telo je puno neprijatnosti i bolova

Neke studije pokazuju da meditacija i joga mogu da ublaže bol u krstima bolje od operacije ili farmaceutskih lekova. Meditacija može da vam pomogne da se oslobodite napetosti u mišićima tako što ćete ih opustiti i fokusirati vašu pažnju na nešto drugo.

#8 Čeznete za boljim kvalitetom života

Ukoliko vas dosadašnja lista nije ubedila da meditacija može da poboljša vaš život, ne znam drugo šta bi. Bukvalno ćete imati više energije za dnevne aktivnosti i da radite stvari koje volite.

#9 Imate probleme u vezama

Meditacija može da učini da svesnost bude jedan od vaših kvaliteta. Ima mnogo prednosti kada svesno živimo. Kada se radi o vezama, svesnost može da učini vezu zdravijom kroz komunikaciju, saosećanje i razumevanje.

#10 Nesrećni ste

Meditacija povećava nivo serotonina i endorfina, što daje veći prostor za sreću u vašem životu. Takođe pomaže u smanjenju negativnih sklonosti.

Najveća istina od svih je da vam ne trebaju znaci da meditirate. Čak i ako ne osećate ništa iz ove ponuđene liste meditacija poboljšava vaše opšte zdravlje i dobrobit. Možete značajno da unapredite svoj život kroz ovu jednostavanu radnju. Važno je napomenuti da su nekima potrebni duže vreme i praksa kako bi osetili rezultate meditacije. Ukoliko ste početnik i niste sigurni odakle da krenete, potražite vođene meditacije da vam pomognu – ima ih na tone na internetu, i – kao dodatni bonus – neke su čak i besplatne.

Izvor: jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.