8 joga poza za redukciju stresa
8 joga poza za redukciju stresa
Foto: yogajournal.com

JOGA I UNUTRAŠNJI MIR: 8 joga poza za redukciju stresa

Stres je neizbežan u životu. Stres zahteva svu našu energiju. Kada su nam baterije istrošene, svaka sitnica može da nas dovede do ludila. To je kao da smo u polu-paničnom stanju, kada su izdisaji veoma kratki, vrat, glava i ramena su najčešće napeti. Joga nam pomaže da to savladamo. Kada ne nalazimo unutrašnji mir vreme je da se okrenemo telu. Kada nam je telo ispunjeno stresom i panikom, Preklop Napred je tehnika koja pomaže, produžava izdisaje što doprinosi relaksaciji. Preklopi Napred imaju okrepljujuće dejstvo i pune nam baterije.

  1. Turski sed (Sukasana) sa preklopom napred

Foto: yogajournal.com

Dodavanjem preklopa napred ovoj jednostavnoj pozi, produžava se izdisaj što dovodi do relaksacije.

Sedite u Turski sed, noge su prekrštene, desna noga ispred leve. Preklopite se napred i ostanite u tom položaju dok udahnete i izdahnete 5 puta, onda promenite položaj nogu, leva ispred desne. Udahnite i izdahnite još pet puta. Poduprite se dlanovima o pod, ispravite noge i stanite u Stojeći Preklop Napred.

  1. Stojeći Preklop Napred (Utanasana) sa Otvorenim Ramenima

Foto: yogajournal.com

Ne samo što nam preklopi napred pomažu da otklonimo stres, isto tako nam pomažu da se okrenemo u sebe. Sa rukama iza leđa otklanjamo tenziju u ramenima. Ova pozicija takođe isteže zadnje lože i listove. Koristeći butne mišiće, povucite kolena prema kukovima. Ruke su pozadi leđa, prsti isprepletani. Podignite ruke iza leđa. Ostanite u tom položaju, udahnite i izdahnite pet puta a onda isprepletajte prste na suprotan način (levi kažiprst ispred desnog) i udahnite i izdahnite duboko još pet puta. Zatim stavite ruke na kukove i uzdignite se u stojeći položaj.

  1. Preklop Napred sa Raširenim Nogama

Foto: yogajournal.com

Ova pozicija ima iste koristi kao i stojeći preklop napred ali sa udobnošću oslanjanja glave na pod što još više otklanja pritisak u glavi. Postavite stopala paralelno jedno prema drugom, stavite ruke na kukove. Udahnite, uzdignite grudi i iz kukova se presavijte napred. Stavite ruke na pod u širini ramena, prsti u liniji sa prstima na nogama. Spustite glavu prema podu. Ako Vam glava ne dotiče pod, postavite blok. Ostanite u toj poziciji i udahnite i izdahnite deset puta. Udahnite i podignite se tako da Vam leđa budu prava, stavite ruke na kukove i uspravite se. Primaknite stopala jedno prema drugom i zakoračite na prednji deo prostirke tako da biste prešli u Pozu Deteta. Spustite kolena na pod, sedite na pete i savijte se unapred sa glavom na podu.

  1. Poza Zec (Sasangasana)

Foto: yogajournal.com

Meni je ova poza najbolja kada sam pod stresom, premorena i na granici panike. Sigurna je. Osećam kao da telo samo po sebi želi u ovu poziciju. Dobijete relaksaciju pri izdahu i udobnost sklupčanosti. Kada pri tome podignete ruke iznad leđa, opustite ramena i dobijete osećaj udobnog ljuljanja. Iz poze Deteta, stavite ruke iza leđa, prsti su isprepletani, uzdignite kukove i postavite temelj glave na pod. Nastavite da pritiskate stopala u pod kako biste kontrolisali težinu na glavi. Ruke podignite koliko možete. Zatim se ponovo spustite, izukrštajte prste na drugi način (kažiprst leve ruke ispred kažiprsta desne) i ponovo spustite temelj glave na pod. Podignite i spustite se 3 puta na svakoj strani, menjajući ukrštanje prstiju svaki put. Napravite ritam između disanja i pokreta.

  1. Poza Munja (Vajrasana) sa Orlovim (Garudasana) Rukama

Foto: yogajournal.com

Ovo je veoma lak način sedenja ali sa dodatkom opuštanja ramena kroz Orlove Ruke. Ova poza takođe širi leđa što je totalno suprotno od onoga što se dogodi kada smo pod stresom, jer tada obično guramo i stiskamo leđa kako bi se pokrenuli unapred. Klenknite i sedite na pete. Za Orlove Ruke, savijte laktove i prekrstite desni preko levog tako da su Vam dlanovi priljubljeni jedan uz drugog, palčevi prema vrhu nosa (ako ne možete da priljubite dlanove, uhvatite oko zgloba ruke). Udahnite i izdahnite pet puta a onda prekrstite laktove suprotno i ponovo udahnite i izdahnite pet puta.

  1. Istezanje sa strane

Foto: yogajournal.com

Ovo istezanje će opustiti vrat, glavu i ramena. Stavite jednu ruku na pod, dalje od tela, savijte glavu prema uhu, sa drugom rukom preko glave. Ponovite na drugoj strani.

  1. Poza Plug (Halasana)

Foto: yogajournal.com

Plug opušta vrat, glavu, ramena i zadnje lože. Produžava izdah i okreće ka unutrašnjosti. Lezite na prostirku. Prebacite noge preko glave, prsti be trebalo da dodiruju pod. Udahnite i izdahnite 10 puta. Polako se iskotrljajte iz pozicije, vodeći računa da Vam glava ostane pozadi i da je ne bi naglo pokrenuli napred kada Vam noge i torzo dodirnu pod. Nagli pokret glave u tom trenutku može da dovede do povrede kičme.

  1. Poza Leš (Šavasana) sa blokovima

Foto: yogajournal.com

Sa ovom varijacijom Šavasane koristite blokove na glavi, jedan kao držač a drugi se prisloni na čelo kako bi se smirio um. Lezite na leđa, noge ispružene, stopala malo razmaknuta. Ruke su uz telo, dlanovi okrenuti ka gore. Ako niste nikad koristili blokove na ovaj način, morate probati da biste shvatili kakav duboki mir i relaksaciju donose. Nežni dodir bloka na čelu smiruje nervni sistem na isti način kao i dodir voljene osobe. Takođe smanjuje pritisak u glavi koji se stvara kada smo pod stresom. Postavite blok 8-10cm iznad glave (blok bi trebao da se postavi po visini). Postavite drugi blok na prvi tako da se prisloni na čelo. Ostanite u poziciji 5-10 minuta.

Izvor: jogaportal.com

Recept za vlašku salatu
Sledeći artikal
VLAŠKA SALATA

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.