4 isceljujuće mudre za zdravlje
4 isceljujuće mudre za zdravlje
Foto: beyogi.com

MOĆ U RUKAMA: 4 isceljujuće mudre za zdravlje

MUDRE su specifični pokreti koji se koriste za zaključavanje energije. Mogu da uključuju ruke, oči ili celo telo – čak se i položaj sveće smatra mudrom. Ove raznovrsne telesne ekspresije se koriste u jogi da podpomognu koncentraciju i dublju svesnost.

MEHANIZMI MUDRE

Mudre ruku rade kroz uticaj PET ELEMENATA. Svaki prst predstavlja različit element:

  • Palac se odnosi na vatru
  • Kažiprst se odnosi na vazduh
  • Srednji prst se odnosi na kosmos
  • Domali prst se odnosi na zemlju
  • Mali prst odnosi na vodu

Dodirivanje svih prstiju u specifičnim pokretima deluje na 5 elemenata iznutra. Prana koja bi inače isčeznula kroz prste je upućena natrag unutra, a ovaj efekat se može osetiti odmah. Kada radim apana mudru, npr. osećam trenutni nalet energije naniže – što je tačno po čemu je ova mudra poznata.

Mudre integrišu annamaya koshu (fizičko telo) sa manomaya koshom (duhovnim telom) i pranamaya koshom.Ovo je razlog zašto možemo da osetimo njihov efekat, kako razvijaju našu mentalnu svesnost o toku prane kroz fizičko telo.

Ovo su 4 MUDRE RUKU koje možete da koristite kao LEK:

1. Apana mudra

Foto: beyogi.com

Prevod: Gest opadajuće sile
Kako
: Spojite palac, srednji prst i domali prst na svakoj ruci. Ispravite kažiprst i mali prst. Odmarajte zadnji deo ruke na krilu.
Efekti: Apana je jedna od pet tipova vayu. Ona usmerava energiju potrebnu za fukcionisanje kao što su eliminisanje, mokrenje i menstruaciju. Ovo čini apana mudru korisnom za sve one sa neuravnoteženom apana vatom: one koji imaju zatvor, sporo varenje ili neredovne cikluse. Zbog efekta koji se kreće naniže, apana mudra nije preporučljiva trudnicama.

2. Yoni mudra

Foto: beyogi.com

Prevod: Gest materice ili izvorni gest
Kako
: Spojite jagodice kažiprsta. Onda spojite jagodice palčeva, tako da ova četiri prsta prave oblik dijamanta. Uperite palčeve ka sebi. Isprepletite preostale prste. Ovo možete raditi na dva načina: ili tako što ćete ih ispreplesti ka unutra ili ih staviti jedne ispod drugih. Odmarajte ruke na krilu.
Efekat: Sa obe ruke isprepletene, yoni mudra stvara unakrsnu vezu između leve i desne strane tela. Ovo balansira i mušku i žensku energiju tela, kao i levu i desnu hemisferu mozga. Zbog toga što yoni mudra smiruje nervni sistem, korisna je i za meditaciju i oslobađanje od anksioznosti.

3. Jal mudra

Foto: beyogi.com

Prevod: Gest vode
Kako
: Dodirnite vrhove palca i malog prsta na obe ruke. Ispravite ostale prste. Odmarajte ruku na krilu.
Efekat: U Jal Mudri, vodeni i vatreni elementi su kombinovani tako što dodirujemo pojedine prste. Ovo pomaže u regulaciji telesnih tečnosti, i posebno je korisno za podmazivanje tela. Delotvoran je za one koji imaju probleme sa suvom kožom, zatvorom, dehidratacijom, gubitkom ukusa i bolnim suvim zglobovima.

4. Hidraya mudra

Foto: pinterest.com

Prevod: Gest srca
Kako
: Srednji i domali prst su direktno povezani sa nadis, ili profinjenim kanalima, koji su povezani sa srcem. Dodirivanjem srednjeg i domalog prsta sa palcem u hidraya mudri, tok prane se preusmerava ka srcu. Ovo neguje srce, čineći ovaj gest delotvornim za sve one sa srčanim problemima. Ali takođe ima i emotivne efekte. Hidraya mudra nam pomaže da se oslobodimo blokiranih emocija i oslobodimo patnje, savršena je za one koji prolaze kroz emotivne trenutke.

Da biste imali koristi od bilo koje od ove četiri isceljujuće mudre, radite ih 5 – 30 minuta dnevno. Možete ih raditi i dva puta dnevno ako nemate vremena.

Izvor: beyogi.com

Recept za koktel acapulco
Sledeći artikal
KOKTEL ACAPULCO

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.