MOĆ U RUKAMA: 4 isceljujuće mudre za zdravlje

MUDRE su specifični pokreti koji se koriste za zaključavanje energije. Mogu da uključuju ruke, oči ili celo telo – čak se i položaj sveće smatra mudrom. Ove raznovrsne telesne ekspresije se koriste u jogi da podpomognu koncentraciju i dublju svesnost.

MEHANIZMI MUDRE

Mudre ruku rade kroz uticaj PET ELEMENATA. Svaki prst predstavlja različit element:

 • Palac se odnosi na vatru
  • Kažiprst se odnosi na vazduh
  • Srednji prst se odnosi na kosmos
  • Domali prst se odnosi na zemlju
  • Mali prst odnosi na vodu

Dodirivanje svih prstiju u specifičnim pokretima deluje na 5 elemenata iznutra. Prana koja bi inače isčeznula kroz prste je upućena natrag unutra, a ovaj efekat se može osetiti odmah. Kada radim apana mudru, npr. osećam trenutni nalet energije naniže – što je tačno po čemu je ova mudra poznata.

Mudre integrišu annamaya koshu (fizičko telo) sa manomaya koshom (duhovnim telom) i pranamaya koshom.Ovo je razlog zašto možemo da osetimo njihov efekat, kako razvijaju našu mentalnu svesnost o toku prane kroz fizičko telo.

Ovo su 4 MUDRE RUKU koje možete da koristite kao LEK:

 1. Apana mudra

Prevod: Gest opadajuće sile
Kako
: Spojite palac, srednji prst i domali prst na svakoj ruci. Ispravite kažiprst i mali prst. Odmarajte zadnji deo ruke na krilu.
Efekti: Apana je jedna od pet tipova vayu. Ona usmerava energiju potrebnu za fukcionisanje kao što su eliminisanje, mokrenje i menstruaciju. Ovo čini apana mudru korisnom za sve one sa neuravnoteženom apana vatom: one koji imaju zatvor, sporo varenje ili neredovne cikluse. Zbog efekta koji se kreće naniže, apana mudra nije preporučljiva trudnicama.

 1. Yoni mudra

Prevod: Gest materice ili izvorni gest
Kako
: Spojite jagodice kažiprsta. Onda spojite jagodice palčeva, tako da ova četiri prsta prave oblik dijamanta. Uperite palčeve ka sebi. Isprepletite preostale prste. Ovo možete raditi na dva načina: ili tako što ćete ih ispreplesti ka unutra ili ih staviti jedne ispod drugih. Odmarajte ruke na krilu.
Efekat: Sa obe ruke isprepletene, yoni mudra stvara unakrsnu vezu između leve i desne strane tela. Ovo balansira i mušku i žensku energiju tela, kao i levu i desnu hemisferu mozga. Zbog toga što yoni mudra smiruje nervni sistem, korisna je i za meditaciju i oslobađanje od anksioznosti.

 1. Jal mudra

Prevod: Gest vode
Kako
: Dodirnite vrhove palca i malog prsta na obe ruke. Ispravite ostale prste. Odmarajte ruku na krilu.
Efekat: U Jal Mudri, vodeni i vatreni elementi su kombinovani tako što dodirujemo pojedine prste. Ovo pomaže u regulaciji telesnih tečnosti, i posebno je korisno za podmazivanje tela. Delotvoran je za one koji imaju probleme sa suvom kožom, zatvorom, dehidratacijom, gubitkom ukusa i bolnim suvim zglobovima.

 1. Hidraya mudra

Prevod: Gest srca
Kako
: Srednji i domali prst su direktno povezani sa nadis, ili profinjenim kanalima, koji su povezani sa srcem. Dodirivanjem srednjeg i domalog prsta sa palcem u hidraya mudri, tok prane se preusmerava ka srcu. Ovo neguje srce, čineći ovaj gest delotvornim za sve one sa srčanim problemima. Ali takođe ima i emotivne efekte. Hidraya mudra nam pomaže da se oslobodimo blokiranih emocija i oslobodimo patnje, savršena je za one koji prolaze kroz emotivne trenutke.

Da biste imali koristi od bilo koje od ove četiri isceljujuće mudre, radite ih 5 – 30 minuta dnevno. Možete ih raditi i dva puta dnevno ako nemate vremena.

Izvor: https://jogaportal.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
SEDITE DUGO ZA RAČUNAROM? Radite ove dve mudre za istezanje dlanova i prstiju