čakre i ishrana
čakre i ishrana
Foto: Mohamed_hassan I pixabay.com

ČAKRE ~ ishranom do ravnoteže

U ovom postu Instruktor joge i meditacije, Jelena Tomasović nam priča o čakrama i pravilnoj ishrani. 

O čakrama se puno pisalo, piše se i pisaće se. Da ne bih ponavljala puno puta napisano, uvod sam sažela na informativni nivo.  

Čakre su prastari model buđenja i uravnoteženja fizičke, emotivne, mentalne i duhovne energije. Ti virovi energije predstavljaju mapu našeg unutrašnjeg sveta. Čovek je zdrav, ako su mu čakre uravnotežene i otvorene za protok energije. Što više energije teče kroz njih, naše zdravlje i opšte stanje će biti snažnije, zdravije. Razne tehnike daju nam informacije i uputstva kako da izmenimo korišćenje energije i podignemo svest na novi, viši nivo.

Asanama (joga vežbama)  i pranajamama (tehnikama disanja) moguće je pristupiti ovim energetskim nivoima i uravnotežiti ih.

Za čakru koja ne može da metabolizuje energiju, kažemo da je blokirana. Energetski tok u njoj je slab i pojedini delovi tela nisu snabdeveni dovoljnom količinom energije. Zato postepeno nastaju smetnje koje prepoznajemo kao različite psihičke i fizičke poteškoće.

Joga podržava vegetarijansku ishranu, koja sadrži najviše prane, životne energije i temelji se na umerenosti i uzdržavaju od svega što bi bilo štetno po organizam. Žitarice, salate od voća i povrća, mahunarke, mlečni proizvodi su optimlna ishrana čoveka i podržavaju njegov telesni i duhovni razvoj.

Ljubiteljima  joge koji žive savremenim, urbanim životom može biti teško da isprate određen režim ishrane. Malo mesa, ribe neće škoditi.

Nekoliko jogijskih pravila ishrane:

  • stomak nikada ne napuniti do kraja, 1/3 hrana, 1/3 voda, 1/3 prazna
  • jesti samo gladan
  • ne jesti umoran i pred spavanje
  • ne jesti emocionalno uzbuđen
  • dobro sažvakati svaki zalogaj
  • ne piti vodu sa hranom, piti pola sata pre obroka i nekoliko sati posle obroka
  • ne kupati se odmah posle jela
  • ne jesti između obroka osim voća, voćnog soka, soka od povrća, salate
  • ponekad propustiti jedan obrok
  • povremeno postiti

Hrana specifične boje osigurava energiju i ravnotežu energetskih središta, čisti, izgrađuje i leči žlezde, organe i nervne  centre, koji su povezani sa energetskim centrima odgovarajuće boje.

čakre i ishrana
Foto: Peter-Lomas I pixabay.com

Prva čakra (Muladhara)

Korenska/najniža čakra CRVENE je boje, a povezana je sa delovanjem tela i sa telesnim osećajima ugodnosti/bola. Deluje na količinu telesne energije i volje za životom, tj. na težnju za očuvanjem, preživljavanjem i prizemljivanjem.

S prvom čakrom povezano je svo delovanje na zemaljskom nivou, odnos sa zemljom. Ako deluje kako treba, osećamo snažnu volju za životom, koja se odražava u telesnoj snazi, odlučnom i vitalnom ponašanju.

Ako je blokirana, blokirana je i naša vitalnost, kao da  nekako “nismo prisutni”. Duhovni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja su prvi simptomi. Može  uzrokovati anemiju, artritis, hemoroide, išijas, proširene vene, slabu cirkulaciju.

Druga čakra (Svadhisthana)

NARANDŽASTE je boje i deluje pre svega na naš osećajni život, utiče na reproduktivni sistem i na naše delovanje, učenje i stvaranje, Ukazuje na naš odnos prema telu, tj. način na koji telo doživljavamo, odnos prema životnim zadovoljstvima. 

Blokada se izražava u teškoćama kod učenja i pamćenja, razdražljivosti, slaboj plodnosti, strahu od rađanja dece. Mogu se javiti i polne poteškoće, bol u krstima i kukovima, problemi s bešikom, bolni i neuredni ciklusi, ciste na jajnicima, a kod muškaraca impotencija ili problemi s prostatom.

Treća čakra (Manipura)

Solarni pleksus/trbušna čakra je ŽUTE boje. Utiče na naš način razmišljanja, odnos prema moći, a takođe je i mesto na kojem asimiliramo energiju koja protiče kroz telo. Povezana je i sa našim odnosom prema vlastitom zdravlju. Otvorena je kod ljudi koji vole svoje telo i trude se da ga održe zdravim.

Blokadu izražava kao strah, sebičnost, manipulaciju, kao i osećaj manje vrednosti. Problemi  sa želudcem, poteškoće s jetrom, probavom i izmenom gasova, problemi sa šećernom bolesti, anoreksijom su takođe manifestacije blokade ove čakre.

Četvrta čarka (Anahata)


Srčanoj čakri odgovara ZELENA boja. Za nju se kaže da je pokretač ljubavi, ne samo prema pojedincu nego i prema čovečanstvu uopšte.  To je središte kroz koje volimo i kroz koje teče energija povezanosti sa svime na svetu.

Zbog blokade ove čakre nastaju problemi sa srcem (prošireno srce, infrakt), astma, alergije, poteškoće s plućima i bronhijama, poteškoće sa krvotokom.

Peta čakra (Visudha)

Grlena čakra je SVETLO PLAVE boje. Povezana je sa višim oblikom (božanske) volje i sa snagom reči, upravlja izmenom glasova, bronhijalnim i vokalnim sistemom i plućima. Središte je izražavanja i sporazumevanja, utiče na našu volju, odlučnost i mogućnost biranja, stvaralaštvo na mentalnom nivou, na prihvatanje sveta i prilagođavanje tom svetu, na doživljavanje sebe u društvu i u profesiji.

Posledice neuravnoteženosti manifestuju se kao nemogućnost izražavanja osećaja i vlastitog mišljenja, izražavanja žalosti, dok se s druge strane blokada može izraziti i kao preterano nadziranje drugih ljudi. Povezana je još i sa tremom, uznemirenošću, hroničnim anginama, bolestima zuba i desni, glavoboljama koje nastaju zbog napetosti u gornjem delu vrata,

Šesta čakra (Ajna)

Čeona čakra/treće oko je TAMNO(INDIGO) PLAVE boje. Povezana je s univerzalnom ljubavi koja obuhvata život u celini.

Središte je naše duše u budnom stanju i deluje na intuiciju i ostale metode spoznaje, na sposobnost prepoznavanja uzoraka, na sećanje i spoznaju, na sposobnost vizualizacije i na razumijevanje mentalnih pojmova.

Ako ne radi pravilno, naši mentalni pojmovi mogu biti zbrkani, a predstave o stvarnosti pogrešne i negativne. Teško ostvarujemo svoje zamisli, bojimo se svojih intuitivnih potencijala i sposobnosti, bojimo se da spoznamo i istražujemo svoju unutrašnjost, a strah nas je jer smo uvereni da nismo inteligentni. S druge strane možemo zloupotrebljavati svoju intelektualnu moć. Blokada može još uzrokovati poteškoće sa sinusima, migrene i glavobolje, poteškoće s očima, potištenost..

Sedma čakra (Sahasrara)

Krunska čakra, LJUBIČASTE je ili LILA boje. Povezana je sa višim umom, znanjem, integracijom čovekove duhovnosti i telesnosti. Ova čakra jeste čakra duhovnosti – preko nje dolazimo u dodir sa svojim višim JA i kanalizujemo energiju iz Univerzuma. Njena  blokada se izražava u pomanjkanju samopouzdanja, u duhovnoj odnosno ličnoj krizi, u strahu od razvoja i upoznavanja samoga sebe, u osećaju da nam je život besmislen. To lako može dovesti do degenerativnih bolesti, teškoća s kostima, smetnji u nervnom sistemu, raznih genetskih smetnji.

Ako je otvorena, svoju duhovnost osećamo na vrlo poseban način, koji se razlikuje od osobe do osobe. To je poseban oblik postojanja, koji nam pruža osjećaj celovitosti i osmišljava naše postojanje.

Predlog je da ujutro unesemo energiju u prve tri čakre tako što ćemo jesti hranu crvene boje (trešnje, jagode, maline, lubenica, crvene jabuke, cvekla, paradajz, paprika, rotkvice, crveno sočivo, crveni pasulj), narandžaste (pomorandža, mango, papaja, šargarepa, bundeva, đumbir) i žute boje (celo pšenično zrno, pirinač, žuto sočivo, orah, kruška, banana, ananas, limun , grejpfrut)

Oko podneva bi trebalo podstaknuti srednje čakre konzumiranjem tamno-žute (nektarina, kajsija, kukuruz, ananas, dinja, grejpfrut, kurkuma, kari), zelene (kivi, zeleno grožđe, smokva, limete, zeleno sočivo, zelena salata, brokoli, celer, krastavac, kupus, grašak, tikvice, karfiol, maslinovo ulje) i svetlo plave boje (šljive sveže i suve, alge), dok uveče treba jesti hranu plave, ljubičaste boje ( borovnice, kupine, crne ribizle, crne masline, crno grožđe, plavi patlidžan, ljubičasti brokoli, crveni luk, timijan, crveni kupus, cvekla, repa)

Instruktor joge I meditacije

Jelena Tomasović 

RECEPT ZA PRŽENICE SA KAJMAKOM
Sledeći artikal
PRŽENICE SA KAJMAKOM

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.