5 namirnica koje dovode do prebojavanja zuba
5 namirnica koje dovode do prebojavanja zuba
Foto: depositphotos.com

IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE KAKO BI SAČUVALI BLISTAV OSMEH!

Zdravlje zuba u velikoj meri utiče na opšte zdravlje i blagostanje svakoga od nas.

Ne samo što zubi učestvuju u jelu i govoru, već je zdravlje zuba povezano i sa različitim zdravstenim stanjima kao što su bolesti srca, dijabetes, demencija i druga.

No, još jedan veoma važan aspekt koji ni u kom slučaju ne treba zanemariti ni estetski efekat koji zubi ostavljaju.

Prebojenost zuba može biti uzrok manjka samopouzdanja i nesigurnosti, a srećom, na očuvanje blistavog osmeha može se u dobroj meri uticati izbegavanjem određenih hrana i pića.

Kada jednom dođe do prebojenosti zuba, njih je praktično nemoguće izbeliti na prirodne načine, dok upotreba kućnih preparata za izbeljivanje zuba sa sobom nosi rizike po oštećivanje zuba.

Najsigurnije rešenje za unapređenje izgleda zuba je stomatološko izbeljivanje zuba, ili čak obavljanje procedura kao što je Hollywood Smile.

U nastavku sledi PET NAJPROBLEMATIČNIJIH NAMIRNICA kada je prebojavanje zuba u pitanju.

5 NAMIRNICA KOJE DOVODE DO PREBOJAVANJA ZUBA

1. Kafa i crni čaj

Kafa je jedno od najpopularnijih napitaka širom sveta, poznato je po svom karakterističnom ukusu i stimulativnom efektu zbog prisutnosti kofeina. 

Međutim, kada je reč o uticaju kafe na belinu zuba, nekoliko faktora može doprineti prebojavanju.

Kofein, tanini i kiselost kafe negativno utiču na zubnu gleđ, spoljni sloj zuba, i vremenom mogu dovesti do potamnjivanja i oštećenja ovog izuzetno čvrstog tkiva.

Crni čaj na gotovo istovetan način može dovesti do promene boje zuba. Zdraviji izbor po zdravlje zuba, ali i opšte zdravlje, predstavlja zeleni čaj.

2. Crno vino

Crno vino je poput kafe veoma kiseo napitak koji sadrži tanine pa na sličan način može dovesti do prebojavanja zuba.

Osim toga, pigmenti koji se nalaze u ljusci grožđa i koji crnom vinu daju tamnu boju vremenom mogu dodatno uticati na pojavu tamnijih zuba.

Naravno, ovo ne znači da bi kafu ili vino trebalo u potpunosti isključiti iz ishrane, no važno je konzumirati ih umereno.

Negativan efekat crnog vina na belinu zuba može se smanjiti konzumacijom vina uz obrok, što će smanjiti količinu tanina i kiselina koje ostaju na zubima.

Sličan efekat na zube ima i voće intenzivnih tamnih boja, poput borovnica, nara ili kupina.

3. Slatkiši i bombone

Slatkiši i bombone najčešće sadrže izuzetno velike količine dodatog šećera, koji ima veoma negativan efekat na zdravlje zuba i njihov izgled.

Prosti ugljeni hidrati služe kao hrana lošim bakterijama koje se prirodno nalaze u ustima, dovode do povećanja kiselina i na kraju oštećenja zubne gleđi i karijesa.

Čini se da najveći rizik donose slatkiši poput meda, agava sirupa, malteksa i drugih sličnih zaslaživača, koji oblažu celu površinu zuba i zadržavaju se na zubima duži vremenski period.

Pored toga, grickanje tvrdih slatkiša ali i slanih grickalica, može dovesti do oštećenja ili loma zuba. 

U zavisnosti od veličine oštećenja, nadoknada zuba može uključivati plombe, fasete ili čak zubne implante.

4. Gazirana pića

Gazirana pića su verovatno jedan od najnezdravijih izbora koje osoba može napraviti po svoje zdravlje, a oralno zdravlje nije izuzetak.

Gazirana pića osim što su prirodno kiseli napici, sadrže velike količine šećera, ali i veštačkih zaslađivača, boja i aditiva koje mogu dovesti do prebojavanja zuba.

Za razliku od kafe, čaše crnog vina ili čajeva, gazirana pića je najbolje u potpunosti isključiti iz ishrane i zameniti ih vodom ili prirodnim, nezaslađenim mineralnim vodama, kao i čajevima i ceđenim sokovima u manjoj meri.

5. Neke vrste začina, soseva i sirća

Sosevi kao što su paradajz sos ili različiti sosevi za pastu sadrže intenzivne crvene pigmente, kiseli su i imaju tendenciju da se lepe i ostaju na zubima, što ih čini potencijalno štetnim po dobar izgled zuba.

Pored toga, začini kao što je kurkuma ili kari, sadrže izrazito snažan žuti pigment koji se naziva kurkumin.

Iako ovaj pigment ima neverovatne zdravstvene osobine usled svojih antioksidativnih svojstva, svakodnevna upotreba može uticati prebojavanje zuba.

Na kraju, trebalo bi pomenuti i sirće, a pre svega balzamiko sirće, izrazito kiseo dodatak ishrani koji sadrži tamne pigmente iz grožđa.

Ipak, umereno konzumiranje balzamiko sirća u salatama verovatno da neće dovesti do intenzivnog prebojavanja, budući da vlakna iz povrća pomažu da se smanji kiselina i zubi očiste na prirodan način.

U saradnji sa permadent.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.