Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@minhphamdesign

ZNAČENJE BOJA U FENG SHUI-JU

Boja je izuzetno važan aspekt feng shui-ja i povezana je sa mnogim feng shui principima. To je jedan od mnogih alata koje feng shui praktičari koriste kada prilagođavaju energiju prostora. Boja ima veliki uticaj na to kako se osećamo, a takođe je i jedan od najjednostavnijih elemenata u sobi koje možete promeniti. Bilo da farbate zid, dodajete novo umetničko delo ili želite da menjate jastuk, igranje bojama može biti lak, zabavan i nepostojan način da promenite energiju u vašem domu.

Postoji nekoliko načina da pristupite boji iz perspektive feng shui-ja. Postoje različiti feng shui sistemi boja, uključujući pet elemenata. Različite boje takođe imaju različite kulturne asocijacije i lična značenja, a važno je uzeti u obzir i te stvari kada birate boje za svoj dom.

Ako ste zainteresovani da saznate više o tome kako razmišljati o boji iz perspektive feng shui-ja, evo nekih od glavnih boja njihov značaj.

BELA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@lianamikah

Zbog odsustva boje, bela je prazna ploča. Predstavlja stranu janga u Tai Ki-u, ili jin-jang simbolu. U mnogim kulturama, bela se odnosi na zimu, koja je uspavano stanje kada se zemlja odmara.

Bela je takođe povezana sa metalnim elementom, koji predstavlja mentalnu jasnoću, produktivnost i završetak. Povezan je sa dečijim područjem na feng shui bagua mapi.

Pokušajte da istražite sve aspekte bele i prljavo bele u vašem domu kako biste upotpunili bilo koje druge boje.

CRNA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@framesforyourheart

Ako je bela odsustvo boje, crna je zbir svih boja. To je takođe jin strana simbola Tai Ki. U mnogim kulturama, crna boja je povezana sa tamnijim temama, ali u feng šuiju takođe ima pozitivniju vezu sa dubinom i ličnim istraživanjem.

Crna takođe predstavlja element vode, koji je povezan sa mirom, mudrošću i tihom kontemplacijom. Povezan je sa karijerom na feng shui bagua mapi.

Uopšteno govoreći, crna je sjajna akcentna boja sa kojom ćete uneti bezvremensku eleganciju u vaš dom.

SIVA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@minhphamdesign

Siva je kombinacija crne i bele — ali je takođe povezana sa sopstvenim delom feng shui bagua mape koja vam pomaže da se povežete sa korisnim ljudima u vašem životu.

Kao neutralna boja, lako se kombinuje i slaže.

PLAVA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@neonbrand

Feng shui značenje plave se menja u zavisnosti od tona. Na primer, srednji tonovi plave i teal (plavozelena boja) predstavljaju element drveta. Drvo je povezano sa rastom, vitalnošću i saosećanjem. Duboka tamno plava koja je skoro crna povezuje se sa dubokim, tamnim vodenim elementom.

U mnogim azijskim kulturama određene nijanse plave su povezane sa tugom. U budizmu, plava je povezana sa blagostanjem, koju simbolizuje Medicinski Buda u boji lapisa. Plava je takođe povezana sa oblastima porodice i znanja na feng shui bagua mapi.

ZELENA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@neymetov

Zelena je feng shui boja obnove, sveže energije i regeneracije. Kada radite sa zelenom bojom, važno je imati najmanje nekoliko različitih nijansi kako bi se maksimizirali energetski efekti feng šuija.

Zelena je povezana sa porodičnim područjem na feng shui bagua mapi. Ova boja može biti uključena u vaš dom sa akcentima za kućni dekor, bojom ili čak sa živom zelenom biljkom!

CRVENA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@felipepelaquim

U feng shuiju, crvena je boja koja zamenjuje sve druge. To je najmoćnija boja u feng shui-ju i smatra se veoma povoljnom. Crvena se često koristi za zaštitu i čišćenje kuće ili energije osobe. U feng shui tradiciji, crvene koverte se koriste za poštovanje i zaštitu feng shui konsultanata i njihovih klijenata.

Crvena takođe aktivira i daje energiju, a previše crvene može biti neodoljivo za neke ljude. Najbolje je izbegavati velike količine crvene u prostorima koji su namenjeni opuštanju, kao što su spavaće sobe. Prelep tepih sa crvenim tonovima može biti nežan način da unesete energiju crvene boje.

Crvena je takođe boja elementa vatre i oblasti slave na feng shui bagua mapi, koja je povezana sa vidljivošću, inspiracijom i jasnoćom.

PINK

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@dan7th

Ružičasta je delikatna boja u feng shuiju koja je povezana sa područjem partnerstva i ljubavi na feng shui bagua mapi. To je boja koja se koristi za aktiviranje samoljublja, mekoće i privlačenja veze.

BRAON

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@paulweaver

Zemljani tonovi poput braon boje unose zemljani element u vaš dom. Element zemlje se odnosi na uzemljenje, stabilnost i brigu o sebi.

Smeđi drveni podovi ili nameštaj su divan način da pozovete element zemlje u svoj dom.

ŽUTA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@laurachouette

U zavisnosti od situacije, žuta nas može podsetiti na toplu, blistavu sunčevu svetlost ili bujnu, oksidovanu zemlju. To je boja elementa zemlje i područja zdravlja (ili centra) feng shui bagua mape, koja je uzemljiva, neguje i stabilna.

Žuta takođe simbolizuje i visok položaj i poniznost. Jarko zlatno žuta je korišćena da predstavlja zlato za haljine kineskog cara. U budizmu, oker žuta monaška haljina povezana je sa poniznošću i predajom.

NARANDŽASTA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@sweetpagesco

Kao i plava, feng shui značenje narandže se menja u zavisnosti od tona. To je kombinacija žute i crvene boje. To ga čini jakom bojom, jer ima moć crvene i stabilnost žute. To takođe znači da može da se kreće između elementa zemlje ili elementa vatre. Svetla, vatreno narandžasta podseća na blistavu žeravicu vatre, dok je žuto narandžasta više zemljana i prizemljena.

LJUBIČASTA

Otkrivamo neke od glavnih boja njihov značaj.
Foto: unsplash.com/@linacastaneda

Od lavande do bogatijih tonova patlidžana, ljubičasta je povezana sa plemenitošću i bogatstvom. To je boja koja izaziva poštovanje i može se koristiti da povežete svoj či sa moći, prosperitetom i obiljem. Duboko crvena koja prelazi u ljubičastu je veoma povoljna boja, koja simbolizuje bogatstvo i moć. Kao kombinacija vatrene crvene i hladne plave, ljubičasta takođe može pozvati na harmoniju i ravnotežu.

Izvor: thespruce.com

RECEPT ZA PILEĆI CORDON BLEU
Sledeći artikal
PILEĆI CORDON BLEU

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.