Kako da primenite feng shui principe u svom domu
Kako da primenite feng shui principe u svom domu
Foto: unsplash.com/@curology

FENG SHUI SAVETI ZA POČETNIKE

Ako ste novi u feng shuiju, evo savršenog vodiča za vas sa feng shui savetima za početnike. Pregledajte pet elemenata — zemlja, metal, voda, drvo i vatra — i kako se oni prenose na dizajn kuće i izbor dekoracije. Takođe, razmotrite nekoliko saveta za ukrašavanje, imajući na umu feng shui.

FENG SHUI SAVETI

Pet elemenata: Otkrijte kako pet elemenata mogu da stupe u interakciju sa vašim prostorom.

Komandni položaj: Odredite svoj položaj moći u prostoriji.

Glavna vrata: Držite glavni ulaz bez nereda.

Dnevna soba: Sedišta treba da budu dovoljna, okrenuta jedno prema drugom, bez leđa prema ulazu.

Kuhinja: Održavajte čistoću za dobro zdravlje.

Kupatilo: Držite vrata i WC dasku zatvorene.

Spavaća soba: Izbegavajte odlaganje stvari ispod kreveta.

Čitajte dalje da biste naučili osnove feng shuija, plus više detalja o ovim lakim savetima koje možete odmah primeniti u svom domu.

PET ELEMENATA

Kako da primenite feng shui principe u svom domu
Foto: homedit.com

Feng shui koristi sistem od pet elemenata, koji potiče iz taoističke filozofije. Ovaj sistem posmatra cikluse prirode i kako oni rade zajedno da bi bili u ravnoteži. Pet elemenata su zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Svaki element je povezan sa određenim kvalitetima, kao i bojama i oblicima koji se mogu koristiti kao elementi dizajna ako želite da poboljšate te kvalitete u svom domu i životu.

ZEMLJA

Zemlja je povezana sa brigom o sebi, granicama i ishranom. Povezan je sa zemljanim bojama poput žute, narandžaste i braon, kao i sa kvadratnim oblicima i teškim predmetima.

Element zemlje možete dodati svom domu kvadratnim žutim tepihom ili čvrstim pravougaonim stolom.

METAL

Metal ima kvalitete radosti, lepote i preciznosti. Bela, siva, metalik boje, kao i kružni oblici predstavljaju metal.

Da biste dodali metal u svoj prostor, pokušajte da dodate okruglu, metalnu sadilicu ili svetiljku.

VODA

Voda predstavlja duboku mudrost i vezu sa drugima i svetom. Vezana je za crne, veoma tamnoplave i talasaste oblike.

Možete dodati vodu svom domu pomoću fontane ili umetničkih dela sa vodenim slikama.

DRVO

Drvo je povezano sa rastom, lečenjem i vitalnošću. Predstavljena je zelenom, plavom, tirkiznom, kao i visokim stubastim oblicima.

Zelene kućne biljke su posebno odličan način da uvedete element drveta u svoj dom.

VATRA

Vatra predstavlja strast, inspiraciju i vidljivost. Povezan je sa vatrenim bojama poput crvene i jarko narandžaste, i oblicima trougla.

Svetlost je takođe povezana sa elementom vatre. Lampe su odličan način da dodate element vatre u svoj dom.

KOMANDNA POZICIJA

Komandna pozicija je jedna od osnovnih osnova feng šuija. Važno je da vaš krevet, radni sto i šporet upravljaju, jer svaka od ovih stvari predstavlja značajan aspekt vašeg života. Vaš krevet predstavlja vas, vaš šporet predstavlja vaše bogatstvo i resurse, a vaš radni sto predstavlja vašu karijeru i put u životu.

Da biste postavili svoj krevet, radni sto ili šporet na komandu, pronađite lokaciju u prostoriji gde je tačno sledeće: kada sedite za svojim stolom, ležite u krevetu ili kuvate, možete da vidite vrata a da niste direktno u redu s tim. Ideja iza ove pozicije je da imate dobar pogled na bilo koga ili bilo šta što bi moglo da uđe kroz vrata, što vam pomaže da se osećate opuštenije na podsvesnom nivou. To takođe znači da ste svesniji potencijalnih prilika koje bi vam mogle doći.

SAVETI POSEBNO ZA SVAKU PROSTORIJU

Kako da primenite feng shui principe u svom domu
Foto: unsplash.com/@spacejoy

ULAZ

Ulaz, nazvan usta či, je mesto gde energija ulazi u vaš prostor. To je takođe ono što ljudi vide izvan vašeg doma, tako da predstavlja vaše lice svetu. Pobrinite se da ovo područje bude čisto i bez nereda, tako da či može lako da teče kroz njega. Takođe je važno da se vaša ulazna vrata lako pronađu. Da li je jasno označen i bez prepreka? Vaši prijatelji, kao i dostavljači, trebalo bi da mogu lako da ga pronađu i pristupe.

Takođe je dobra ideja da ovo područje održavate čistim. Redovno čistite ulaz i ne zaboravite da operete i vrata. Možda ćete želeti da dodate i rasvetno telo da ovo područje bude svetlo i da uvedete element vatre.

DNEVNA SOBA

Dnevne sobe su mesta za okupljanje sa porodicom i prijateljima, tako da bi trebalo da se osećaju prijatno i gostoljubivo. Uverite se da imate udobno sedenje — dovoljno za sve koji žive u kući, plus nekoliko dodatnih sedišta za goste. Da biste podstakli vezu i razgovor, okrenute stolice i sofe jedno prema drugom. Pokušajte da izbegnete da nasloni stolica budu okrenuti prema vratima što je više moguće.

Zdrave zelene biljke takođe mogu biti odličan dodatak dnevnoj sobi, jer dodaju vitalnu životnu energiju, kao i element drveta, koji predstavlja ljubaznost i saosećanje.

KUHINJA

Kuhinja je važan prostor u domu jer predstavlja ishranu. Jedan od načina da poboljšate svoju kuhinju feng shui je da osigurate da je vaš frižider čist i uredan. Ima li stvari u zadnjem delu frižidera kojima je istekao rok trajanja? Očistite sve što vam više nije korisno i kompostirajte. Obrišite unutrašnjost sa namerom da stvorite prostor gde se možete hraniti.

KUPATILO

Pošto kupatila imaju mnogo odvoda, oni mogu biti izvor energije koja se smanjuje i iscrpljuje. Da biste ovo sveli na minimum, dobra je ideja da vrata kupatila i toaletnu dasku držite zatvorenima što je više moguće. Pošto voda predstavlja tok bogatstva i novca u feng shuiju, ovo može pomoći da sprečite da novac odteče od vas.

SPAVAĆA SOBA

Vaš krevet i spavaća soba predstavljaju vas, tako da je ovo zaista važna oblast koju treba pogledati u feng shuiju i odlično mesto za početak. Prvo, uverite se da je vaš krevet u zapovednom položaju. Zatim proverite ispod kreveta. Nije idealno koristiti ovu oblast kao skladište, jer ovde provodite dosta pasivnog vremena odmarajući se i spavajući, tako da sve što je ispod vas utiče na vas energetski. Ako vam je potrebno da skladištite stvari ispod kreveta zbog prostora, uverite se da imate samo mekane stvari vezane za krevet, kao što su posteljina i ćebad.

Takođe možete dodati element zemlje za podršku i ishranu; odličan način da to uradite je sa kvadratnim tepihom zemljane boje ispod vašeg kreveta.

Izvor: thespruce.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.