Sve što treba da znate o rukoli
Sve što treba da znate o rukoli
Foto: saladswithanastasia.com

RUKOLA ~ UPOTREBA I SVOJSTVA

Rukola je mediteranska zeljasta biljka iz porodice kupusa, brokolija, kelja… Ovaj zeleniš je poprilično specifičnog, blago – gorkog ukusa, sa listovima koji podsećaju na list hrasta. Rukola je veoma zdrava,kalorijske vrednosti svega 5 kalorija po jednoj porciji.

Rukolu je najbolje korstiti svežu pa je dobro i to da je možete uzgajati u kući.

Rukola je veoma zdrava iz razloga što je bogata vitaminom C i B, karotenom, pektinom, kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom, kao i vlaknima i antioksidantima. Takođe, sadrži dosta belančevina i ugljenih hidrata.

Ova zdrava namirnica ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci kažu da rukola čuva srce i smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre.

Rukola je bogata i vitaminom K koje je veoma važan za bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube, a takođe igra važnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja.

Ova zdrava namirnica se smatra i prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, pomaže kod čira, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Pored toga, rukola čisti krv, pomaže vam da se odbranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti zahvaljujući vitaminu B, a posebno folata.

Iako ima specifičan ukus, preporučuje se da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.

Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cele godine. Po njenoj zamnozelenoj boji možete znati da li je sveža. Gledajte da uvek bude sveža, jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi, u frižideru i to najviše tri dana.

Napravite SALATU od rukole

Od sastojaka vam je potrebno:

4 šolje rukole,

120 g sardina ( iz konzerve ili usoljenih),

2 paradajza, naseckana

malo soli (ako koristite sardine koje su već usoljene, onda vam ona neće biti potrebna),

kašika maslinovog ulja,

2 kašike limunovog soka,

po želji možete da dodate avokado.

Priprema:

Sve sastojke što bolje operite, zatim ih pomešajte, pa začinite po ukusu. Uživajte u njemim lekovitimm svojstvima i izvanrednom ukusu. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.