Sve prednosti maslinovog ulja
Sve prednosti maslinovog ulja

SVE PREDNOSTI MASLINOVOG ULJA

Maslinovo ulje ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanskuh tradicija. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem maslina. Maslina je zimzeleno drvo koje može da naraste i do 12 metara u visinu. Plod masline je jajolika koštunica, u početku zelene a kasnije crne boje.

Maslinovo ulje sadrži mono-nezasićene masne kiseline do 75% oleina ,do 12% linoleina,vitamnine A i E kao i palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil  – potrebne materije za fiziolosku ravnotežu i za jačanje imuniteta.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je najbolje, takvo ulje je  nerafinisano dobijeno prvim ceđenjem. Dok se devičansko maslinovo ulje dobija drugim ceđenjem I ima viši nivo kiselosti od prvog. Ovo ulje je najbolje i najkvalitetnije za ljudsku ishranu.

Maslinovo ulje u narodnoj medicine ima višestruku primenu. Pomaže kod lečenja dijabetesa, raka dojke i debelog creva, kod opekotina i kao zaštita od sunca, protiv zatvora. Snižava visok krvni pritisak, leči upale grla i promuklost. Odličan je za kosu nokte. Pomaže kod bolesti desni, ekcema, herpesa na usni I ublažava bol u mišićima. Odličan je za one koji žele da izgube višak kilograma.

Pored toga što je dobar za naše zdravlje, odličan je i za negu lica i kože. Ovo fenomenalno ulje će učiniti da vaša kosa bude zdrava i jaka. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata koje se koriste za suvu i oštećenu kožu. Pomaže da vam koža bude hidrirana i zdrava.

Evo i nekoliko RECEPATA koji vam mogu pomoći za negu kose i kože.

Maslinovo ulje za kosu:

Maslinovo ulje dobro utrljajte na kosu i umotajte topli peškir na nju. Držite oko 30 minuta i nakon toga isperite kosu.

Maska od maslinovog ulja za lice:

Ova maska je namenjena za suvu kožu. Pomešajte malo maslinovog ulja sa 1 žumancem i takvu smesu nanesite na vlažno lice. Držite malo i nakon toga isperite lice toplom vodom.

Maslinov ulje protiv bora:

Stavite glavu iznad lavora sa vrelom vodom i pokrijte se peškirom. Nakon 10 minuta, navlaženo lice istrljajte limunom, ostavite par minuta i nakon toga isperite hladnom vodom. Na kraju premažite lice maslinovim uljem.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
Zašto je slana soba odlična za naše zdravlje
ZAŠTO JE SLANA SOBA ODLIČNA ZA NAŠE ZDRAVLJE?