Otkrijte koje su sve prednosti maslinovog ulja
Otkrijte koje su sve prednosti maslinovog ulja
Foto: stevepb I pixabay.com

SVE PREDNOSTI MASLINOVOG ULJA

Maslinovo ulje ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanskuh tradicija. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem maslina. Maslina je zimzeleno drvo koje može da naraste i do 12 metara u visinu. Plod masline je jajolika koštunica, u početku zelene a kasnije crne boje.

Maslinovo ulje sadrži mono-nezasićene masne kiseline do 75% oleina ,do 12% linoleina, vitamnine A i E kao i palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil  – potrebne materije za fiziolosku ravnotežu i za jačanje imuniteta.

Postoje različite vrste maslinovog ulja, u zavisnosti od načina prerade. Ekstra devičansko maslinovo ulje je najbolje, takvo ulje je  nerafinisano dobijeno prvim ceđenjem. Dok se devičansko maslinovo ulje dobija drugim ceđenjem i ima viši nivo kiselosti od prvog. Ekstra devičansko je najbolje i najkvalitetnije za ljudsku ishranu. Sadrži visok nivo antioksidanasa koji su jako bitni kod jačanja imunološkog sistema organizma i zaštite organizma.

Maslinovo ulje u narodnoj medicine ima višestruku primenu. Pomaže kod lečenja dijabetesa, raka dojke i debelog creva, kod opekotina i kao zaštita od sunca. Snižava visok krvni pritisak, leči upale grla i promuklost. Odličan je za kosu nokte. Pomaže kod bolesti desni, ekcema, herpesa na usni i ublažava bol u mišićima. Odličan je za one koji žele da izgube višak kilograma.

Kokosovo ulje je jedna od namirnica koja vam može pomoći na mnogo načina.

Pročitajte još: SVE PREDNOSTI KOKOSOVOG ULJA

Masne kiseline, antioksidansi i silicijum koji se nalaze u maslinovom ulju uravnotežuju nivo holesterola u krvi i štite arterije. 

Maslinovo ulje pomaže rad jetre i creva. Ukoliko imate problema sa probavom, popijte jednu do dve kafene kašičice devičanskog maslinovog ulja ujutru na prazan stomak.

Pored toga što je dobar za naše zdravlje, odličan je i za negu lica i kože. Ovo fenomenalno ulje će učiniti da vaša kosa bude zdrava i jaka. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata koje se koriste za suvu i oštećenu kožu. Pomaže da vam koža bude hidrirana i zdrava.

Imajte na umu da kada se maslinovo ulje izloži svetlu i toploti užegne. Zbog toga, kada kupujete maslinovo ulje, pazite da bude u neprozirnim ili flašama od tamnog stakla, a najbolje je ono pakovano u limenkama.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.