UTICAJ AROMA PREMA FENG SHUIJU
UTICAJ AROMA PREMA FENG SHUIJU
Foto: lovingessentialoils.com

UTICAJ AROMA PREMA FENG SHUIJU: najpopularniji mirisi i njihov uticaj na ljude

Ako se setite trenutaka vaše unutrašnje ravnoteže i udobnosti, onda će oni definitivno biti popraćeni određenom aromom. Spavati u letnjoj bašti na ljuljašci, ispijanje čaja sa majkom, pečena torta sa cimetom, dodir čiste posteljine, miris lavande i mente, šetnja po vlažnom asfaltu posle kiše…

Ovi i mnogi drugi mirisi nas prate kroz naše živote. Prema francuskom neurofiziologu i predsedniku Instituta za ukus Patriku Mak Leodu, osoba opaža aromu u gornjoj nosnoj šupljini. Zatim u roku od dve sekunde, olfaktorni receptori, koji su na milimetar od mozga, analiziraju arome kao prijatne i neprijatne. Nakon toga počinje kvalitativni aspekt – osoba pokušava da klasifikuje miris. Da li je poznat? Kakve je emocije izazvao ranije? Na šta mirisi asociraju? Dakle, odnos prema aromi ne zavisi samo od kvaliteta, već i od 50% naših unutrašnjih emocija, kao i od pamćenja.

Proučavali smo najpopularnije mirise i njihov uticaj na ljude, a takođe govorimo kako pravilno koristiti mirise u svakodnevnom životu.

JABUKA SA CIMETOM

Prema stručnjacima feng shuija miris sveže pečenog kolača može pomoći u prodaji stana. Profesionalci kineske umetnosti garantuju da miris kolača sa cimetom izaziva prijatne emocije iz detinjstva i smiruje, što će dodati bodove vašoj nekretnini i povoljno će uticati na odluku kupaca. Ali, naučnici smatraju da je sve u jabukama – prema rezultatima istraživanja, utvrđeno je da miris ovih plodova smanjuje anksioznost i ublažava glavobolje.

SVEŽE SKUVANA KAFA

Prema najnovijim istraživanjima aroma kafe ne samo da oživljava, već i povećava inteligenciju, a takođe pomaže da se mnogo brže nosimo sa zadacima. Prema autorima studije, pozitivan efekat mirisa kafe ukazuje na neku vrstu placebo efekta. Osećajući „okrepljujući“ miris, spremni smo verovati da ćemo se nositi sa zadacima brže i bolje.

LAVANDA

Anti-stresni miris, koji asocira na slike polja lavande Provanse u glavi, smatra se jednim od najefikasnijih načina u borbi protiv depresije. Prema feng shuiju, lavanda ima lekovita i okrepljujuća svojstva, čisti energiju kuće i pomaže u borbi protiv stresa. Stručnjaci preporučuju skladištenje vrećica lavande ispod jastuka, kao i u komodama sa odećom i posteljinom. Inače, još jedna važna činjenica – lavanda pomaže u borbi protiv moljaca. Nekoliko buketa ovih cvetova ili komadića pamuka namočenih u eterično ulje lavande štite vaše krznene proizvode i daju im prijatnu aromu.

KOKOS

Miris kokosa stimuliše uspomene na leto i, prema testovima, ima antistresni efekat, a ujedno je i jedan od najugodnijih ukusa na svetu uz citruse i vanilu. Prema rečima naučnika, miris kokosa pomaže u ublažavanju napetosti i bori se sa razdražljivošću. Profesionalci feng shuija preporučuju nanošenje mirisa na kožu pre važnih sastanaka, na kojima bi trebalo ostaviti blagotvoran i miran utisak.

EUKALIPTUS

Svež i osvežavajući miris eukaliptusa podseća na oštar vetar na obali u planinama. Eterično ulje ove biljke u kombinaciji sa pepermintom, ublažava prehladu, čini disanje dubljim, što zauzvrat obezbeđuje kiseonik krvi i pomaže da jasnije mislimo.

MIRIS RUŽE

Priprema za ispit ili intervju – miris ruže će pomoći. Stručnjaci su dokazali da miris ovih cvetova podstiče koncentraciju pažnje i aktivira rad memorije. Ali feng shui majstori uveravaju da miris ruže osvežava misli i pomaže da donesete pravu odluku.

SVEŽE POKOŠENA TRAVA

Nedavno su australijski naučnici otkrili supstance u sveže pokošenoj travi koje deluju na određene delove mozga koji izazivaju osećaj blagostanja i opuštanja. Takav miris pomaže i u borbi protiv stresa i poremećaja misli u starosti. Stručnjaci feng shuija preporučuju korišćenje bogatih biljnih aroma za poboljšanje ukupnog raspoloženja u kući, kao i za podizanje vitalnosti.

SMREKA I JELA

Biljke, kao što su bor, smreka i jela, povezane su sa svečanom božićnom atmosferom i ne daju manje prijatne asocijacije na njihov miris. U aromaterapiji se kao sredstvo za balansiranje preporučuje eterično ulje smreke. Smatra se da je gubitak emocionalne ravnoteže, eterično ulje smreke balzam koji teši, jača, daje potrebnu sigurnost i snagu da izdržite udarce sudbine i eliminiše nervnu napetost.

LIMUNOVA TRAVA

Stručnjaci feng shuija tvrde da miris limunske trave može odvratiti lošu sreću i dati snažno samopouzdanje. Osvežavajuća i živahna priroda ulja od limunske trave u potpunosti se manifestuje i u emocionalnoj sferi. Prema istraživačima ulje limunske trave eliminiše osećaj iscrpljenosti i umora, povećava mentalnu budnost i koncentraciju, poboljšava pamćenje i performanse.

MENTA

Nedavne studije o efektu mente otkrile su da miris pomaže kod gubitka težine. Naučnici preporučuju dodavanje mente čaju i bezalkoholnim pićima, što doprinosi gubitku težine. Pored ove osobine, pepermint ublažava stres, negativna iskustva i anksioznost, a takođe pomaže uspostavljanju komunikacije i međusobnog razumevanja.

Izvor: zenskimagazin.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.