Minestra maritata je klasična napuljska čorba za koju kažu da vodi poreklo još iz Starog Rima, a reč maritata (venčana) se odnosi na skladan spoj (brak) njenih sastojaka: zeleniša, pileće supe kao osnove, mesnih ćuftica i sitne paste.
Ova supa dozvoljava razne varijacije po pitanju sastojaka. Ćuftice mogu biti od pilećeg, junećeg, svinjskog ili mešanog mlevenog mesa. Upotreba zeleniša varira shodno sezoni od zelja, preko spanaća, kelja, blitve…
Međutim, ipak postoji nekoliko smernica kojih se treba držati i koje čine da ova supa bude nešto sasvim izuzetno i da se zaista oseti božanstveni sklad sastojaka.
- Mesne ćuftice moraju imati dodatak parmezana i to najbolje ako možete da izbegnete parmezan u kesici koji je mešavina tvrdih sireva. Ne morate kupovati one komade od 200g koji su skuplji, ali potražite kesice pravog Parmegiano Reggiano.
- Baza supe mora biti pileća, od prave koke ili sa pilećom kockom za supu.
- Testenina mora biti sitna, bilo da se radi o zvezdicama, tarani, orzo pasti (pasta oblika zrna pirinča)… Ako ne možete ništa od toga da nađete onda izlomite na sitno tanke rezance za supu.
Sastojci:
ĆUFTICE (40 komada)
200g mlevenog junećeg mesa
200g mlevenog svinjskog mesa
40g Parmigiano Reggiano, sitno rendanog
50g prezle
1 veći čen belog luka, sitno rendan
svež peršunov list, sitno seckan
1 kašičica suvog bosiljka
1 ravna kašičica soli
SUPA
maslinovo ulje
3 šargarepe, kockice
1 veći crni luk, sitno seckan
2 štapa celera, seckana
2 veze zelja
3 litre pileće supe (može i voda sa 2 velike pileće kocke za supu)
oko 100g sitne paste (zvezvice, tarana, orzo)
soli i vegete po ukusu
Priprema:
Ručno ili u blenderu zamesite sve sastojke za ćuftice i mokrim ili nauljenim dlanovima oblikujte male okruglice prečnika oko 3 cm (oko 40 ćuftica). Poređajte ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Izvadite ćuftice, a masnoću koju su pustile prespite u šerpu gde kuvate supu.
U velikoj šerpi gde ste sipali masnoću od ćuftica sipajte još malo maslinovog ulja. Na zagrejanoj masnoći kratko propržite crni luk. Ubacite kockice šargarepe i iseckani štap celera i pržite dok povrće ne omekša. Možete sipati i malo vode da povrće ne zagori. Za to vreme odstranite središnji drvenasti deo zelja i isecite listove na froncle. Umesto zelja možete koristiti mladi spanać, blitvu ili kelj. Kada je šargarepa na pola gotova ubacite zelje u šerpu i kuvajte dok ne uvene. Sipajte pileću supu ili vodu sa kockama za supu i pustite da baci ključ. Ubacite sitnu pastu i ćuftice i kuvajte dok pasta ne bude gotova. Dodajte soli, vegete i bibera po ukusu.
Prijatno!