Položaj leptira
Položaj leptira
Foto: lifeaskellitaylor.com

POLOŽAJ LEPTIRA: jednostavna poza koja otklanja slabosti

Čak i ako niste nikada radili jogu sigurno ste sebe često zaticali upravo u ovom položaju dok sedite na podu i gledate film, što i nije čudno s obzirom na njenu udobnost. Lekovitost i jednostavnost ove asane su poznate već vekovima a tradicionalni tekstovi je i zovu „asana koja otklanja slabosti”.

Položaj leptira isteže kičmu, unutrašnju stranu butina, prepone i grudni koš, a takođe stimuliše reproduktivni i nervni sistem. Ovaj položaj pojačava dotok krvi u karlicu i odličan je za uzemljenje i buđenje seksualne energije.

IZVOĐENJE POZE 1:

Sedite udobno, ispravite kičmu, savijte kolena i spojite tabane. Rukama se uhvatite za vrhove nožnih prstiju i pete što više približite preponama. Duboko udahnite, ispravite kičmu, opustite ramena, a glavu lagano izdižite prema plafonu. Gurajte grudi prema napred i lagano istežite unutrašnji deo butine tako da kolenima pokušate da dodirnete pod. Držite kičmu u uspravnom položaju, zatvorite oči i duboko dišite. Pokušajte da ostanete u ovom položaju tri do osam udisaja.

Otkrivamo najbolje vežbe opuštanja

Pročitajte još: NAJBOLJE VEŽBE OPUŠTANJA

Ovo je statična verzija položaja, a ako želite dinamičnije istezanje, kolenima nežno mašite gore-dole (kao što leptir maše svojim krilima). Položaj mora da bude prijatan, ne prelazite granice svoga tela. Ako vam je položaj neprijatan i ne možete mnogo da raširite kolena, podmetnite jastučiće ispod kolena i butina.

IZVOĐENJE POZE 2:

Sedite udobno na prostirku, jednu petu postavite do prepone, a drugu nogu savijte unazad tako da peta dodiruje kuk ili zadnjicu, stopalo je uz telo. Osetite kukove i prepone, prebacite pažnju na disanje. Dišite nežno i ravnomerno. Ne prelazite granice svoga tela. Zadržite se u poziciji koliko vam je ugodno a zatim promenite nogu.
Ni jedan od ova dva položaja ne treba da radite ako imate bolove u preponama, kukovima i kolenima.

Izvor: sensa.mondo.rs

Recept za kajganu sa ribom
Sledeći artikal
KAJGANA SA RIBOM

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.