Kako koristiti element zemlje kod kuće po feng shuiju
Kako koristiti element zemlje kod kuće po feng shuiju
Foto: unsplash.com/@deconovo

FENG SHUI: Kako koristiti element zemlje kod kuće

Element zemlje pruža čvrstu osnovu za vaš dom, odnose i život. U feng shuiju, sistem od PET ELEMENATA (zemlja, metal, voda, drvo i vatra) stvara ravnotežu unutar prostora, predstavljajući cikluse prirode i različite vrste energije u svetu.

Ponekad je jedan ili više elemenata u neravnoteži u kući i moraju se prilagoditi. Možda u vašem prostoru nedostaje određeni element. Najlakši način da se ovo promeni je da uvedete ili dodate feng shui karakteristike dizajna koje izražavaju taj specifični element.

Šta je element Zemlje?

Prema feng shui principima, element zemlje predstavlja utemeljenost, stabilnost i negovanje. Zemlja je jin element koji predstavlja žensku energiju i pomaže rastu; suprotno je jang ili muška aktivna i agresivna energija.

Povezan je sa granicama, brigom o sebi i brigom za druge. Možda biste želeli da unesete više zemljanih elemenata u svoj dom ako osećate da biste mogli da koristite više podrške ili jače granice ili ako se osećate uznemireno ili nesigurno.

Možete dodati još elemenata zemlje primenom ovih karakteristika dizajna:

Boja: žuti, braon i zemljani tonovi – oker, bež, maslinasto zelena, boja senfa..

Oblik: kvadratni i ravan

Materijal: keramika, kamenje i teški predmeti

Evo nekoliko načina da unesete element zemlje u feng šui vašeg doma.

Karakteristike elementa Zemlje

Podršku i hranu za rast možete postići samo tako što ćete biti ukorenjeni u zemlji i međusobno povezani sa svetom.

  • Uzemljenje i stabilnost: Postavite svoju osnovu ili korene.
  • Negujte i podržavajte: Pronađite bezbedan ili zaštićen prostor.
  • Centriranje i ravnoteža: Potraga za ravnotežom.
  • Plodnost i rast: Nahranite telo, um i dušu.
  • Materijalnost i praktičnost: Ostanite povezani sa materijalnim svetom.
Kako koristiti element zemlje kod kuće po feng shuiju
Foto: unsplash.com/@shche_

Boja zida

Promena boje na zidovima može da napravi veliku razliku u tome kako se vaš dom oseća, a to je relativno jednostavna promena. Zidovi u zemljanim tonovima pružaju negujuću, podržavajuću pozadinu za ostatak vašeg dekora. Probajte meku, peščanu boju za neutralniji, umirujući osećaj ili toplu žutu ako želite nešto smelije.

Ako želite da svojim zidovima date još više izražaja, potražite pozadine sa bojama i šarama elementa zemlje, kao što su kvadratni oblici ili žute boje.

Nameštaj

Dok nameštaj od drveta može da vas navede da pretpostavite da je to drveni element, najčešće je izraz elementa zemlje. Element drveta je više povezan sa živim zelenim biljkama, dok smeđa boja i težina prirodnog drveta predstavljaju zemlju.

Pokušajte da potražite težak, pravougaoni sto od drveta ili sto za kafu da biste uneli više zemljanih elemenata kroz svoj nameštaj. Ovi predmeti će doneti veću stabilnost i uzemljenost vašem prostoru.

Prirodni kristali

Prirodno kamenje i kristali potiču iz zemlje i mogu biti prelepi dodaci elementima zemlje u vašem domu. Postoji toliko mnogo kristalnih opcija da odabir jednog ponekad može biti neodoljiv. Pratite svoju intuiciju da vam pokaže koji će vas kristal trenutno najviše podržati.

Takođe možete tražiti kristale u zemljanim bojama, poput tigrovog oka ili citrina. Jednom kada nađete kristal koji rezonuje sa vama, postavite nameru kako biste želeli da vas podržava i budite sigurni da ga redovno čistite.

Prirodni, zemljani materijali

Dodavanje keramičkih ili zemljanih komada može da unese više zemlje u vaš kućni dekor. Ovaj materijal dolazi direktno iz zemlje, tako da je to prelep način da se povežete sa energijom elementa zemlje.

Izaberite keramičku šolju ili činiju koju volite od lokalnog umetnika kome se divite ili novi set keramičkog posuđa. Ponesite ukrasnu glinenu sadilicu ili vazu u kojoj ćete držati vaše kućne biljke ili sveže bukete cveća. Ako se osećate kreativno, možete čak i da idete na časove grnčarstva i napravite nešto svoje.

Dodaci za kućnu dekoraciju

Ako niste spremni da promenite boju zida ili nameštaj, igranje sa dodacima za kućnu dekoraciju je način sa malim ulozima da pokušate da unesete više zemaljske energije. Ovde imate mnogo mogućnosti da budete kreativni, pa se zabavite i potražite stvari koje volite.

Jedno sjajno mesto za dodavanje zemlje u vaš dekor je tekstil. Kvadratni jastuci ili zemljani pokrivači su odličan način da svojoj dnevnoj sobi dodate negujuću energiju. Takođe možete potražiti meku žutu ili terakotu posteljinu. Kvadratni tepisi u zemljanim bojama su još jedna opcija za dodavanje više zemaljske energije u vaš prostor.

Takođe možete uneti više zemljanih elemenata u svoj dom kroz umetnička dela. Potražite slike koje uključuju kvadratne ili pravougaone oblike i zemljane boje. Takođe možete uokviriti svoje umetničko delo u kvadratne okvire ili ramove u zemljanim nijansama braon ili žute.

Izvor: thespruce.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.