Izaberite kremu za lice prema vašem tipu kože
Izaberite kremu za lice prema vašem tipu kože
Foto: pexels.com/@shvetsa

KAKO DA ODABERETE KREMU ZA LICE PREMA TIPU KOŽE?

Jedan od najbitnijih preparata za negu kože je svakako krema za lice. Krema za lice hidrira i štiti vašu kožu i zato je veoma bitno da izabete kremu koja odgovara vašem tipu kože.

Pre svega potrebno je odredite kom tipu pripada vaša koža, odnosno da li je vaša koža: normalna, masna, suva, mešovita ili osetljiva.

Ukoliko niste sigurni kako da odredite vaš TIP KOŽE, možete saznati na OVOM linku.

Kada odredite koji ste tip kože onda krenite u potragu za idealnom kremom.

Normalna koža

Ukoliko imate normalnu kožu onda ste prava srećnica. Normalna koža je uravnotžena i elastična, nije ni suva ni masna. Ovom tipu kože je potrebno održavanje hidratacije i elastičnosti. Birajte hidrirajuće i lagane kreme koje nisu previse guste.

Masna koža

Može i često da bude i problematična. Za ovakvu kožu je bitno da koristite odgovarajuće proizvode, izbegavajte masne kreme i gledajte da sadrže pročišćavajuće sastojke poput: ekstrakt limuna, cinka, gline, salicilne kiseline, ekstrakta čajnog drveta. Uloga krema za masnu kožu je da smanje lučenje sebuma, da matiraju lice I da imaju antibakterijsko I umirujuće dejstvo.

Suva koža

Suvoj koži nedostaje hidratacija i neophodna joj je posebna zaštita od vremenskih uslova kao što su hladnoća, vetar ili  sunce. Preporučuju se gušće kreme sa hranljivim sastojcima kao što su: pantenol, urea, hijaluron, ulje argana, jojobe, badema ili makadamije. Ovi sastojci će pomoći da se stvori zaštitni film na koži koji će sprečiti isparavanje vode i time obezbediti dužu hidrataciju.

Mešovita koža

Jedna od najčešćih tipova kože, a I najteži za negovanje. Razlog za to je postojanje dve zone na licu: T-zona (čelo, nos I brada) je masna koža I ostatak lica je suva koža. Tako da je najbolje rešenje da za T-zonu koristite laganu kremu za masnu kožu, a za ostatak lica da koristite kremu za suvu kožu. Jednostavno te dve zone zahtevaju različitu negu I tako je morate I negovati.

Osetljiva koža

Osetljiva koža je najčešće suva koža ,ali to ne mora uvek da bude tako. Ovakva koža reaguje u vidu crvenila, perutanja, ljuspanja, neprijatnog zatezanja I osećaj žarenja.  Kod ovakve kože izbegavajte kreme koje sadrže parfeme, veštačke mirise, boje I eterična ulja koji mogu da iritiraju kožu. Krema za osetljivu kožu treba da umiri kožu. Pogodne su kreme na prirodnoj bazi ili blage bebi kreme. Birajte kreme koje sadrže: vitamin E, aloja veru, šea puter, D-pantenol. Najbolji preparati za osetljivu kožu su medicinski brendovi.

Svakako, ukoliko niste sigurni kod odabira prave kreme za vas posavetujte se sa vašim dermatologom.

Dakle, uvek birajte kreme koje odgovaraju vašem tipu kože. I nemojte zaboraviti, negovana koža je lepa I zdrava koža.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.