Sve što treba da znate o kolagenu
Sve što treba da znate o kolagenu
Foto: pexels.com

KOLAGEN: Bitan sastojak za mladoliku i lepu kožu

Kolagen je najvažnija belančevina u ljudskom organizmu. Jedan je od najbitnijih gradivnih elemenata kostiju, mišića, tetiva, ligamenata i kože, a ima ga i u drugim delovima tela kao što su zubi, krvni sudovi. Prvi znaci da naše telo nema dovoljno kolagena je kada su na koži vidljive bore, dolazi do bolova u mišićima i zglobovima, stvara se celulit, kosa je tanja, povećava se krtost noktiju.

Kolagen telo proizvodi svaki dan, ali se njegova proizvodnja usporava sa godinama. Naime, nakon 25. godine života koža gubi 1% kolagena godišnje što prilično utiče na izgled kože, dolazi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i gipkosti. Takođe, gubitak kolagena mogu da ubrzaju faktori poput zagađenja, loše ishrane, pušenja..

Kolagen je glavni protein u koži i neophodan je za smanjenje znakova starenja, kao što su fine linije i bore, opuštena koža i neujednačen ton.

KAKO SPREČITI GUBITAK KOLAGENA I PODSTAĆI NJEGOVO STVARANJE?

Kako bi sprečili gubitak kolagena potrebno je da uneste promene u svakodnevnim navikama poput manjeg unosa šećera, nikotina I kofeina, obaveznom upotrebom SPF krema i boljoj hidrataciji.

Sve što treba da znate o kolagenu
Foto: naturemade.com

Takođe, zdrava ishrana itekako utiče na stvaranje kolagena, birajte hranu bogatu proteinima, vitaminom C i cinkom, kao što su: piletina, riba, jaja, pšenica, mlečni proizvodi, pasulj, zeleno povrće, paprika,citrusi. Kolagena ima I u vezivnim tkivima životinja, pogotovo u kostima od kojih se pripremaju čorbe i supe.

Proizvodnja kolagena može da se stimuliše uz pomoć antioksidanasa jer se oni bore protiv slobodnih radikala koji direktno utiču na smanjenje kolagena u koži. Najbolji anstioksidanti za lice su vitamini poput vitamina C I E, retinol I mineralne materije. Takođe, aleo vera je odlična biljka koja održava ćelije kože vitalnim i zdravim i podstiče lučenje kolagena.

Koristite kozmetičke proizvode na bazi kolagena koji mogu biti u vidu:

  • krema,
  • ampula za lice,
  • seruma,
  • gel maski i
  • kolagen kapi.

Kreme sa dodatkom kolagena deluje tako da podmlađuje kožu lica I ima efekat zatezanja kože, čini kožu lica zdravom i zategnutom. Pri izboru kreme tražite da sadrži hidrolizovani kolagen ili peptide kolagena.

Kolagen ampule za lice će nadoknaditi izgubljen kolagen i stimulisati stvaranje novog. Ampule za lice hidriraju kožu I zatežu je. Nanosi se na prethodno očišćenju kožu, u tankom sloju, nežno masirajući kožu.

Serumi vidljivo učvršćuju kožu, dubinski neguju u jačaju strukturu kože. Koži vraćaju tonus I elastičnost. Koriste se svakodnevno, dovoljno je 2 – 3 kapi naneti na čistu kožu lica, vrata i dekoltea, ujutru I uveče.

Kolagen gel maske vlaže, hrane, podmlađuju I neguju kožu. Lako se nanose na lice I mogu se koristiti jednom do dva puta tokom nedelje. Ostavite masku da deluje do 20 minuta i nakon toga samo isperite vodom.

Kolagen kapi za lice se smatraju jako delotvornim sredstvom za održavanje hidratacije kože. Nanošenjem stvara zaštitnu barijeru na koži, zadržava vlagu i čuva postojeći kolagen. Deluje protiv starenja kože. Nakon kapi nanosite kremu za lice.

Pored kozmetičkih preparata, postoje i razni dodaci ishrani sa kolagenom, odnosno čist hidrolizovan kolagen koji se može naći u obliku: praha, ampula i kapsula. Hidrolizovan kolagen najčešće nastaje preradom kostiju, tetiva i drugih životinjskih delova koji prirodno sadrže kolagen.

Zapamtite, obilje kolagena u organizmu je uslov za lepotu!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.