Otkrijte koliko kofeina treba da konzumirate dnevno
Otkrijte koliko kofeina treba da konzumirate dnevno
Foto: unsplash.com/@iamellis

OTKRIVAMO KOLIKO JE VAŠEM ORGANIZMU POTREBNO KOFEINA

Ništa lepše od prve jutarnje kafe, savršen miris i ukus koji nam ulepšaju početak dana. Mnogi ljubitelji ovog divnog napitka će se složiti sa nama. Ali, da li znate koliko kofeina treba da konzumirate dnevno?

Saznajte u nastavku…

Dnevna doza za odraslu osobu je 300 mg kafe, što je otprilike 3 šoljice kafe dnevno. Kao i u svemu, i u ovome ne treba preterivati, pa je 3 šoljice kafe dnevno i više nego dovoljno.

Ukoliko pijete više od pomenute količine kafe dnevno, možete da imate ozbiljne zdravstvene probleme kao što su insomnia, tremor mišića, ankcioznost, kao i ubrzan rad srca i porast krvnog pritiska.

Međutim, ukoliko omiljen napitak konzumirate do 300 mg dnevno, može imati i pozitivno dejstvo po zdravlje. Studije koje su sprovedene u evropskim zemljama pokazuju da osobe koje konzumiraju kafu imaju manji rizik od bolesti probavnog sistema, bolesti jetre i bubrega, moždanog udara, dijabetesa i raka.

Istraživanja takođe pokazuju da kafa ima neuroprotektivna i protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju rizika za bolesti poput Parkinsonove bolesti.

Naravno, kafa neće magijom sprečiti sve zdravstvene probleme, ali svakako nam može pomoći.

Kako bi ipak poveli računa koliko ste kofeina uneli tokom dana u zavisnosti koju vrstu kafe pijete, predstavljamo vam mali VODIČ koji će vam pomoći da se orjentišete:

DOMAĆA KAFA – može imati i od 160 mg kofeina, s obzirom da se priprema u većoj količini,

ESPRESO KAFA – sadrži 65 – 70 mg kofeina,

INSTANT KAFA – može imati oko 100 mg kofeina.

Odličan recept za medeno srce
Sledeći artikal
MEDENO SRCE

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.